Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skruvat hus till granne

– Den hakar in i Gängtappen med den positiva lilla skruven ner.

Gängtappen kompletteras med en skruv. Om ett par år kan det nya huset intill Kockums gamla kontorshus stå klart.Bild: ILLUSTRATION: Arkitektbyrån Design
Så beskriver arkitekten bakom nästa kontorshus i Västra hamnen, Lars Iwdal, sitt verk.
Huset ska börja byggas i slutet av året på västra sidan av Kockums gamla kontorshus, som inte bara kallas utan också har fastig­hetsbeteckningen Gängtappen efter sin form.
Gängtappen byggdes 1958 efter ritningar av Paul Hedqvist. Det är en av flera byggnader på det gamla varvsområdet som anses kulturhistoriskt värdefulla. Wihlborgs, som nu äger fastigheten, vill bygga ytterligare ett kontor på tomten med butiker i bottenvåningen.
Malmös stadsarkitekt Ingmar Gråhamn hjälpte företaget att välja bland förslag från fyra arkitektbyråer.
– Huset ska stå i en central del av Västra hamnen. Det ska synas på långt håll och vara stadsmässigt. Men det är viktigt att Gängtappen är den högsta byggnaden, säger han.
Lars Iwdal berättar hur han ville skapa en byggnad som bugar för det befintliga huset. Höjden faller från elva våningar närmast Gängtappen till sju mot rondellen i korsningen Stora Varvsgatan–Östra Varvsgatan. Högsta kanten hamnar fyra våningar under Gängtappen.
Detaljerna i fasaden är inte helt klara. Tanken är att det ska bli dubbelt glas med solceller.
– En Green building med stort G, säger Lars Iwdahl.
Mellan Gängtappens ena böj och den nya halvskruven skapas en rund gård som kopplas ihop med ett parkstråk utanför. Allmänheten kan alltså passera mellan byggnaderna.
Rondellhuset är ett annat namn på projektet. Det ska innehålla 7550 kvadratmeter kontor och 650 kvadratmeter butiksyta.
Gå till toppen