Skåne

Vårdcentraler till salu

Den som vill köpa en ambulansstation eller en vårdcentral i Skåne bör göra sig redo att lägga ett bud.

Regionen planerar att sälja fastigheter för 150 miljoner kronor.

En del av pengarna ska gå till barn och ungdomar.

Region Skåne ska inte ägna sig åt fastighetsförvaltning, tycker de styrande i femklövern. Idag beslöt de mot oppositionens protester att starta en stor utförsäljning av lokaler där vårdcentraler och folktandvårdskliniker huserar.
Istället ska primärvården eller folktandvården hyra lokalerna på långa kontrakt, upp till tio år.
– Vi får inte konkurrera genom att sätta lägre hyror och då faller ju behovet av att äga lokalerna, säger Anders Åkesson, regionråd för Miljöpartiet.
Han tror inte att det finns en risk för höjda hyror i framtiden för vårdcentralerna och tandvårdsklinikerna. Tvärtom tror han att beslutsvägarna blir kortare och att det blir lättare att bygga om och fräscha upp lokalerna.
En del av vinsten från försäljningen ska gå till en social investeringsfond för insatser för socialt utsatta barn och ungdomar. Men det är oklart hur stor del det blir.
– Vi har inte bestämt en procentsats ännu, men det kommer att handla om miljoner, säger Anders Åkesson, som inte vill att pengarna ska gå rakt in i den ordinarie budgeten för barnpsykiatrin. Istället vill han använda pengarna till samarbetsprojekt med de skånska kommunerna.
Även Malmö stad, Tomelilla och Trelleborg har startat sociala investeringsfonder.
Prognosen för Region Skåne för 2012 är ett underskott på nästan 500 miljoner kronor. Men regionråden vill inte använda hela vinsten för fastighetsförsäljningen till att förbättra resultatet.
– Vi måste spara framåt också. De insatser som vi kan göra för barn och unga tidigt sparar kostnader framöver. Men det innebär ett annat tänkesätt, säger Anders Åkesson.
Socialdemokraterna är kritiska mot fastighetsförsäljningen. S-politikerna befarar att det kommer att bli dyrare att hyra lokalerna istället för att äga dem.

Lokaler till salu

Bland de lokaler som säljs finns vårdcentralerna i Arlöv, Dalby, Eslöv, Lomma, Staffanstorp och vårdcentralen Måsen i Lund. Även ambulansstationerna i Hörby och Sjöbo säljs.
Högst bokfört värde har vårdcentralen Rapphödalbynan i Skurup, 16 miljoner kronor. Sammanlagt är det bokförda värdet för lokalerna 129 miljoner kronor, men regionstyrelsen räknar med att marknadsvärdet är högre.
Gå till toppen