Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Majoritet för tioårig grundskola

Förskoleklassen ska bli obligatorisk och grundskolan ska därmed förlängas till att bli tio år.

Det vill en majoritet i Sveriges riksdag, visar en rundringning som Sydsvenskan gjort.

Bild: Illustration: Ursula Wilby
Förskoleklassen ska också bli mer lik skolan i övrigt, så att det blir som att gå första klass. Obligatorisk förskoleklass betyder att alla barn ska gå dit, och att det blir betydligt svårare än idag att få ledigt.
Sydsvenskan har frågat de åtta riksdagspartierna om vilka som är de viktigaste skolfrågorna de driver just nu. Tre av fyra allianspartier – Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet – har tioårig grundskola på sitt program. De har också stöd av Sverigedemokraterna. Och eftersom Kristdemokraterna inte säger nej så finns det en majoritet för förslaget.
– Vi ser det som att förskoleklassen blir en naturlig del av skolan. Innehållet skulle inte ändras så mycket, men man skulle kunna använda personalresursen på ett bättre sätt, säger Ulrika Carlsson som sitter i utbildningsutskottet för Centerpartiet.
– Vi tror att barn kan lära sig ganska mycket i något yngre åldrar än vi har föreställt oss i Sverige. Om det finns ett pedagogiskt innehåll är det också mycket lättare att se eventuella problem och svårigheter hos barnen, så att de kan få stöd så tidigt som möjligt. Om vi kan tidigarelägga utvecklingen hos barn skulle vi bli mer konkurrenskraftiga, det skulle vara berikande för både samhället och individen, säger Patrik Ribe, utbildningspolitisk handläggare för Moderaterna i riksdagen.
Även om Kristdemokraterna inte driver frågan, tänker de inte sätta käppar i hjulet för att den genomförs.
– I dag går 96 procent av alla barn i förskoleklass. Man kan diskutera om man ska strypa valmöjligheten för de 4 procent som vill göra ett annat val. Vi ser inte riktigt varför man gör så stor affär av det, men vi stänger inte dörren för det, säger Annika Eclund, Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson för förskola och grundskola.
Sverige är ett av få länder där barnen börjar skolan så sent som vid sju års ålder.
– Men de flesta svenska barn är i pedagogisk verksamhet ända från ett och ett halvt års ålder, i många andra länder är de hemma eller går på kort verksamhet. Det måste man sätta mot varandra. Med en så utbyggd förskola och förskoleklass blir den formella skolstarten inte så dramatisk, förklarar Ingrid Lindskog, chef förskole- och grundskoleenheten på Skolverket.
Skillnaderna mellan förskoleklass och skola är idag ganska stora. I förskoleklassen finns inga kunskapsmål som eleverna ska nå, inga speciella ämnen de ska läsa. Barnen får inga skriftliga omdömen, som de får från första klass i skolan. Deras lärare är till stor del förskollärare. Skolmat, skolskjuts och läromedel är inte obligatoriskt för kommunen att tillhandahålla.
– Ska det bli en del av grundskolan ställs det andra krav. Så det är inte bara en förändring man gör genom att knäppa med fingrarna, säger Ingrid Lindskog.

Så fungerar förskolan idag

Det år barnet fyller sex kan föräldrarna välja om barnet ska gå i förskoleklass, börja första klass direkt, gå kvar i förskolan ett år extra, eller vara hemma. Alla kommuner ska tillhandahålla förskoleklasser och det är gratis.
Syftet med förskoleklassen är att barnen ska få en mjuk övergång mellan förskolan och skolan.
Förskoleklass räknas som en helt egen skolform, där förskolans och skolans arbetsformer kombineras.
Gå till toppen