Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsar på bättre bredband

Staffanstorps moderatledda kommun brukar lita på privata marknadskrafter. Men när det gäller bredbandsutbyggnaden har de inte fungerat.

Nu vill kommunledningen satsa tio miljoner kronor på ett stadsnät med snabba fiberkablar.

Kommunstyrelsen godkände den nya strategin på senaste mötet. Enligt kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin (M) innebär det en kursändring.
– Vi har de senaste åren lagt ut tomma rör vid många byggprojekt, bland annat på Hagalidsområdet, för att någon privat aktör sedan skulle kunna dra fiberkablar. Men det händer inget, rören är fortfarande tomma, konstaterar Michael Sandin.
Visst hopp har också ställts till utvecklingen av trådlösa nät, som blivit allt vanligare i takt med 3G-teknikens genomslag och smarta mobiltelefoner.
– Men enligt experterna räcker inte kapaciteten i trådlösa nät till för alla framtida behov, säger Michael Sandin.
En väckarklocka för kommunledningen blev regeringens nya bredbandsstrategi, som kom 2009. Där anges som en nationell målsättning att 90 procent av invånarna ska kunna få bredband med en hastighet av 100 megabit per sekund senast 2020.
I dag saknar fyra av fem hushåll i Skåne så snabb uppkoppling. Läget är sannolikt detsamma i Staffanstorp. De flesta har bara upp till en fjärdedel av hastigheten, 24 Mbit/sekund, eftersom det är vad telenäten klarar.
Enligt regeringens analys är det dock inte hushållen som snart får störst behov av högre kapacitet, utan näringsliv och andra samhällstjänster.
De etablerade nätoperatörerna kommer att prioritera de mest lönsamma investeringarna, som tät bebyggelse i storstäderna.
Därför känner Staffanstorps kommun ett behov av att ta saken i egna händer.
– Vi ska börja gräva ner fiberkabel, som vi sedan hyr ut. För tio miljoner kronor räknar vi med att få en täckning på 40 procent 2014, vilket är regeringens första delmål, förklarar Michael Sandin.
Kommunen räknar med en avskrivningstid på 30 år för investeringen.
– Det blir ingen vinstmaskin, men vi kan räkna hem det. Och som kommun lånar vi billigt, säger Michael Sandin och tillägger att så mycket av arbetet som möjligt ska ske ”när man ändå gräver”. Vilket betyder att fibernät kommer att bli en obligatorisk del i alla byggprojekt i kommunen de kommande åren.
Kommunstyrelsen vill ge kommunens bolag Staffanstorps Centrum AB i uppdrag att etablera stadsnätet. Frågan avgörs definitivt på nästa möte med kommunfullmäktige.
Gå till toppen