Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ambitionen är att bli störst i Europa

Han brinner för att bli störst i Europa, gillar mingel som lönar sig och matkassar som underlättar privatlivet.

Magnus Hallin långpendlar och får ihop familjelivet med städhjälp och matleverans hem med färdiga recept.” Vi har testat olika koncept och tycker det är jättebra.”Bild: Foto: Hussein El-Alawi
Magnus Hallin är 45 år och har varit anställd på Awapatent i 15 år. Sedan fem år är han vd för ett bolag med ett flertal regionkontor runt om i landet, ett i Köpenhamn och ett mind­re i München i Tyskland.
Han leder ett 114 år gammalt personalägt konsultföretag i supersnabb förändring i en superhet bransch; Awapatent, som numera kallas IP-byrå, utläst intellectual property. Företaget är Sveriges största IP-byrå och ett av de ledande konsultföretagen i branschen i Europa.
För 30 år sedan hade företaget en omsättning på knappt 30 miljoner och cirka 80 anställda.
Idag finns 300 anställda i Sverige och Danmark, en försäljning på drygt en halv miljard kronor och stigande vinstutveckling. Huvudkontoret? Jo, det ligger fortfarande i Malmö.
Magnus Hallins uppdrag präglas just nu av omfattande internationella kontakter och expansionsplaner inte minst i Asien. Främst i Japan och Kina. Men även i Sydkorea. Genombrottet kom för inte så länge sedan. I slutet av förra året fick Awapatent in ett par prestigefulla kunder i Asien. Dels ett globalt konglomerat i Japan, dels en global jätte i Kina. Uppgiften är att ta hand om dessa giganters patenträttigheter och patentskydd i Europa.
Affärsuppgörelserna är så nya att de ännu inte är offentliggjorda. Magnus Hallin återger stolt hur bolagets Asienkännare, jurister och patentingenjörer, vunnit både respekt och nya kunder.
Vad är det som driver dig?
– Att vi ska bli det ledande IP-bolaget i Europa. Jag tänker på det varje dag. Drivkraften har jag med mig sedan jag började arbeta; att alltid vilja göra riktigt bra ifrån mig. Jag tycker helt enkelt att det är kul att jobba och att jobba hårt och utmana mig själv.
Magnus Hallin är, som man brukar säga om yrkesarbetande kvinnor i karriären, inte bara vd. Han är också pappa till två tonåriga barn och har sin familj i Göteborg. Det innebär många resor, ständigt pendlande, och då inte bara till huvudkontoret i Västra hamnen i Malmö.
När jag ringer för att boka tid en måndag för vårt samtal bad han mig vänta någon dag. Skälet? Jo, han var hemma med barnen för att följa med på sonens innebandytävling.
Du leder en stor och snabbt expanderande organisation. Hur hinner du? Hur klarar du ditt livspussel?
– Det gäller att se till att ha god organisation, att tro på sina medarbetare, att kunna delegera. Jag utnyttjar också alla mina tågresor för kontorsarbete. Och har en övernattningslägenhet i Malmö.
Han har ytterligare en metod för att få yrkes- och privatlivet att fungera.
– Vi jobbar skift, min fru och jag. Två dagar i veckan är jag i Göteborg för att få ihop livet. De dagarna är det jag som är hemma när barnen kommer hem från skolan och min fru kan då ägna sig helt åt sitt arbete utan att behöva passa tider. De dagarna är det mitt ansvar att det fungerar där hemma, konstaterar Magnus Hallin.
Det finns flera högskolor och två universitet i Öresundsregionen.
Hur utvecklar Awapatent sin rekryteringsmetod för att locka till sig specialbegåvningar och nya medarbetare i den tuffa konkurrensen?
– Vi är alltid närvarande och aktiva vid alla arbetsmarknadsdagar vid universiteten. Men vi har många sätt att marknadsföra oss på för att nå olika målgrupper, inte bara studenter, utan även medelerfarna och seniora experter. Dessutom har vi ett unikt traineeprogram i internationell miljö och i samverkan mellan ingenjörer och jurister, sedan 1993.
Han konstaterar att branschen numera inte bara handlar om att patentskydda tekniska innovationer, som går att ta på, utan om allt från att skydda varumärken, design, domänadresser till affärsupplägg helt och hållet lanserade på nätet. Mycket lätta att plagiera och stjäla av snabbfotade konkurrenter.
Vad har du för planer för södra regionen?
– Vi kommer i november att öppna kontor i GateWay, den nya skyskrapan på Idenområdet i Lund. Att mingla lönar sig. Vår närvaro i Lund på Ideon sedan två, tre år tillbaka har gett resultat.
Vad är viktigast för dig just nu?
– Att få vara med att göra bolaget till ledande i Europa och att vara med och stötta mina tonårsbarn på vägen att bli vuxna. Med allt vad det innebär.

Magnus Hallin

Utbildning: Jur kand vid Lunds universitet 1992. Masterexamen i EG-rätt 1993. Därefter tingsmeritering.
Karriär: Jobbat på advokatkontor 1,5 år. Anställdes 1997 som trainee på Awapatent.
Familj: Hustrun Katarina, 46 år, är advokat och konkursförvaltare på advokatkontor i Göteborg. En 16-årig son och en 14-årig dotter.
Intressen: Barnens idrotter, segling, skidor, golf.
Aktuell: Med Awapatents genombrott i Japan och Kina med två prestigefyllda jättekoncerner som nya kunder.
Gå till toppen