Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Placerar mytologin i moderna miljöer

Hon beskriver sig som en urusel poet och en något mindre usel pjäsförfattare. När hon kom fram till att hon snarare är berättare än författare lossnade det. Josephine Angelini är aktuell med ”Starcrossed”, antikens mytologi i ­modern amerikansk tappning.

Ättlingar till Homeros hjältar i Iliaden, Helena och ­Paris, dyker upp i highschoolmiljö, i Massachusetts närmare bestämt.
De tvingas möta strider, svårigheter och konflikter som har sina rötter i trojans­ka kriget. Det är ­utgångspunkten för den amerikanska författaren Josephine Angelinis trilogi ”Starcrossed”.
– Mina böcker är en god introduktion till ”Iliaden” som de flesta någon gång möter under sina studier. Dessutom är det en underhållande kärlekshistoria, säger Josephine Angelini.
Hon menar att klassiska författare som Homeros fortfarande har mycket att lära oss.
– Istället för att vara dammiga och gamla har klassiker bäring på ungas liv idag och kan hjälpa dem att tänka själva. Det som hände under antiken händer idag. Jag har velat utforska teman från ”Iliaden”, vad som är viktigt i ­livet och vad som är värt att slåss för.
Josephine Angelini har alltid läst en hel del fantasy­ och science fiction, men det var den grekiska mytologin som verkligen fångade henne.
– Grekisk mytologi är all fantasys urmoder. Här ­lever ingen lycklig i alla sina dagar som i sagorna. Människor råkar ut för en massa saker och sen så dör de. Ingenting sockras, det handlar om hjältemod, att möta sina rädslor, att få lärdomar för livet.
Hon är uppvuxen i Massa­chusetts i östra USA. Att hon var storläsare som barn berodde på att hon var den yngsta av åtta syskon.
– Jag fick inte läsa deras böcker för att jag var för ung.
– Då var jag naturligtvis tvungen att knycka dem, läsa och försöka förstå. Jag ville inte bli sedd som ­familjens baby.
Hon pluggade teater och hade tänkt en framtid som poet, en ny E E Cummings, också han från Massachusetts.
– Jag trodde att jag skulle bli en fantastisk poet, men jag var förfärlig. Jag började skriva pjäser istället, men det var inte heller rätt för mig. Mitt misslyckande­ som poet lärde mig att jag inte är en ordsmed. Jag är mer berättare än författare.
–Jag fokuserar mer på ­karaktärerna och handlingen än på orden. Jag försöker hålla språket enkelt. Om jag försöker göra det för blommigt blir det oklart eftersom handlingen rör sig så snabbt.
Josephine Angelini är sedan tio år gift med en författarkollega.
– Jag gillar verkligen att vara gift med en annan författare, att ha någon som förstår, kan vara stödjande och hjälpa dig att växa och lära.
Ger skrivtips. Författaren Josephine Angelini delar gärna med sig av några skrivtips: ”Prova olika stilar, skriv olika saker, du kanske förvånar dig själv. Var öppen, du vet aldrig förrän du har provat. Jag trodde aldrig att jag skulle avsluta en bok. Nu har jag avslutat tre.”

Josephine Angelini

Är: Författare till trilogin ”Starcrossed” ­vars andra del, ”Hades” kommer på svenska nu i juni. Första boken heter ”Helena”. Bor i Los Angeles, gift, tre katter. Älskar stora actionfilmer och all musik utom country.
Lästips för unga: ”Stolthet och fördom”, ”Hunger­spelen”, ”Räddaren i nöden”.
Därför kommer hon att rösta på Obama: ”Relationerna mellan USA och andra länder har förbättrats sedan han blev president. Världen behöver verkligen arbeta tillsammans. Vi kan inte isolera oss från ­resten av världen.” ”Han är en bra ­president för multikulturalism, han skapar dialog med andra ­länder. Jag håller inte med om allt, men jag hoppas att han ­vinner i ­november.”
Gå till toppen