Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

50 miljoner ska lyfta sjukhusmaten

Region Skåne satsar 50 miljoner kronor på att bygga ett nytt sjukhuskök på lasarettet.

Beslutet togs i regionstyrelsen i fredags.

Det nya köket är en fortsättning på det pilotprojekt för hälsosam mat som regio­nen drivit på Trelleborgs lasarett under det senaste året.
Projektet drivs som ett samarbete mellan Trelleborgs kommun, Skånes Livsmedelsakademi och lasarettet.
Syftet är enligt den officiellt deklarerade matvisionen att Skåne ska vara omtalat som norra Europas bästa matregion senast år 2025.
– För oss i Trelleborg är maten väldigt viktig, och vi satsar på att bli huvudstad i matlandet Sverige. Detta är en del i det arbetet, säger Ulf Bingsgård, (M), ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborg.
Att investera i ett nytt produktionskök på lasarettsområdet är enligt de tre samarbetsparterna förutsättning för att genomföra pilotprojektet fullt ut.
Det nya kök som Regionen nu planerar för kommer att laga mat till 500 personer varje dag, men detta kan komma att fördubblas så småningom.
Av de satsade pengarna går 42,6 miljoner kronor till rena bygginvesteringar och 7,5 miljoner kronor till köksutrustning.
Kommunalrådet Ulf Bingsgård och regionrådet Katarina Erlingson (M) skrev i samband med regionstyrelsens beslut också under en avtalsförklaring enligt vilken Trelleborgs kommun och Region Skåne ska samarbeta för bättre mat och bättre måltider för de äldre.
Det är enligt parterna första gången i landet som en region och en kommun skriver avtal om att samverka kring måltider på sjukhus och inom kommunal omsorg.
Gå till toppen