Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Västra hamnen får Systembolag

Systembolagets storbutik vid ICA Maxi ingår i omvandlingen av det gamla mässområdet. Enligt Diligentias marknadsområdeschef Andreas Ivarsson går det snabbare än planerat.

Systembolaget öppnar en storbutik i det svarta huset som syns till vänster om torget på bilden. Riksbyggen bygger bostäder norr om torget. Diligentia bygger ett blandat kontors och bostadshus på den högra sidan.Bild: Illustration: Kanozi arkitekter.
Nyligen köpte Riksbyggen två kvarter i norra delen av området, närmast Turning Torso och den blivande esplanaden från Stora Varvsgatan mot stranden i norr.
- Det innebär att vi lämnar över till en professionell bostadsutvecklare och kan koncentrera oss på kvarteren närmast torget, säger Diligentias marknadsområdeschef Andreas Ivarsson.
Så småningom ska hela den avrivna ytan runt livsmedelsbutiken och det glasade kontorshuset mellan Stora Varvsgatan och Turning Torso, fyllas av bostäder, kontor och butiker i flera kvarter. Masthusen blir det nya namnet.
Torget anläggs intill Stora Varvsgatan. På dess västra sida har bygget av ett kontorshus med butiker i bottenvåningen startat. Det är här Systembolaget ska öppna sin storbutik. På torgets östra sida vill Diligentia bygga ett hus med 120 bostäder, kontor, vård och förskola.
tadsbyggnadsnämnden har just godkänt detaljplanen för torget och det kommande kontorshuset.
Andreas Ivarsson säger att han redan har långt framskrida förhandlingar med fler hyresgäster i båda kontorshusen vid torget.
Kronofogdemyndigheten hyr plats för 150 medarbetare i samma hus som Systembolaget. I bottenvåningen finns det fler butikslokaler. Inflyttning planeras till november 2013.
Då ska också det nya Masttorget utanför stå klart.
Miljöpartiet reserverade sig mot stadsbyggnadsnämndens beslut att godkänna planerna. Partiet anser att det blir onödigt stort utrymme för bilparkeringar, om minikravet på 0.8 plats per lägenhet plus bilpool ska gälla. De exakta siffrorna fastställs först i samband med byggnadslovet.
Gå till toppen