Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hoppade från sjätte våningen

När gränspolisen stormade in var balkongen enda vägen ut. Ali Mohamad Kazim slog i marken efter ett fall från sjätte våningen.

Balkongen sex våningar upp.Bild: Foto: David Neman
– Jag ville hellre dö än tas med till flyget, säger han från sjukhussängen.
Det var i torsdags förra veckan som vännen Jasim Mohamed kom upp från tvättstugan. När hissdörren slog igen kände han en hand på sin axel.
– Jasim Mohamed?
Två män som stått gömda i trapphuset stod plötsligt tätt bakom honom.
Jasim nickade.
Männen identifierade sig som poliser och ville veta om en man vid namn Ali Mohamad Kazim befann sig i lägenheten.
Jasim Mohamed ville inte ange den 27-årige landsmannen som han den senaste tiden upplåtit ett rum till och som i gengäld hjälpt Jasim med de vardagliga bestyr han själv har svårt för sedan hans ben trasades sönder i ett bombdåd i Bagdad.
Poliserna genomskådade honom. De började banka på dörren. Trycka frenetiskt på ringklockan. Skrika genom brevinkastet att någon därinne skulle öppna. De visste inte då att Jasims döttrar, syster och mamma stod på andra sidan dörren, lamslagna av skräck.
Till slut öppnade Jasims syster.
– Poliserna betedde sig väldigt aggressivt. De sprang in och slet upp dörr efter dörr och skrek "Ali, Ali". Min mamma var chockad och mina barn skrek rakt ut. De var livrädda, berättar Jasim Mohamed.
Ali Mohamad Kazim flydde till Sverige 2009. För Migrationsverket har han berättat att han mordhotats av samma militanta grupp som dödade hans två bröder. Men svenska domstolar tror honom inte och har beslutat att han ska skickas tillbaka till Irak.
Blir det så är Ali övertygad om att han kommer att dödas. När han förra torsdagen insåg att det var poliser som stod och bankade på dörren tog paniken överhanden.
– De hittade honom på balkongen, drog in honom i lägenheten och skrek åt honom att han var efterlyst. Han svarade att han inte gjort något. Men de bara fortsatte skrika. De betedde sig som om de skulle gripa en mördare, säger Jasim Mohamed.
Enligt honom fortsatte poliserna att gorma och domdera, nu om att de ville se alla pass. En av dem samlade in passen, den andre ringde och kontrollerade personnummer. Ingen av dem hann stoppa Ali från att låsa in sig i Jasims sovrum.
Medan polismännen bankade och sparkade på dörren rev Ali ner antennsladden till parabolen och sprang ut på balkongen. Ena änden knöt han fast i balkongräcket. Den andra försökte han forma till en snara, berättar han efteråt.
– Jag ville strypa mig själv. Om de skickar hem mig kommer jag att dö och min kropp försvinna. Dör jag här kan jag i alla fall begravas.
Men han hann inte. En av poliserna rusade in i ett angränsan­de rum med fönster ut mot balkongen.
– När jag såg att den and­ra polisen försökte ta sig ut genom fönstret hoppade jag direkt, berättar han.
Ali höll fortfarande i antennsladden. Hur långt den räckte är oklart. Själv säger han att friktionen fick honom att släppa taget. Därefter var det fritt fall, förmodligen förbi fyra eller fem balkonger, innan han slog i stenplattorna mellan fasaden och staketet till rabatten.
Några minuter senare pulserade blått och rött ljus från utryckningsfordonen nere på gården.
Jasim Mohamed och hans familj var säkra på att han var död.
Barnen skrek inte längre, de bara grät, minns Jasim.
En helt annan version lyftes fram i Skånepolisens pressmeddelande om "inci­denten" på Ramels väg.
"En husrannsakan skulle genomföras i en lägenhet där mannen befann sig, men när polisen kom till platsen valde mannen att fly ut på balkongen och sedan försöka klättra ner till marken på ett stuprör. Stupröret brast och mannen föll. Han fördes till sjukhus med skador i ena foten."
Det finns inget stuprör i närheten av balkongen. Och skadorna begränsades inte till ena foten.
När Sydsvenskan träffar Ali Mohamad Kazim på orto­peden i Malmö beskriver läkaren Fredrik Persson skadorna.
– En fotled med mängder av frakturer. En fraktur på en ryggkota och en sårskada i bakhuvudet. Delar av fotleden är i det närmaste krossad. Den kommer nog aldrig att bli helt bra, säger han.
Som före detta fotograf åt nyhetsbyrån Reuters har Jasim Mohamed stor erfarenhet av den irakiska polisens trakasserier och hot. Det som hände i torsdags påminde honom om det.
– De betedde sig precis som poliserna i Irak. De visade ingen nåd, gav honom inget val, säger Jasim Mohamed.
– Jag är säker på att han skulle ha följt med dem om de bara varit respektfulla.
Ali Mohamad Kazim säger från sjukhussängen på ortopeden att han skulle ha följt med om han inte blivit så rädd.
– Jag ber bara om att bli behandlad som en männi­ska, inte som en kriminell, säger han.
Ingripandet har anmälts till internutredningen. Därför vill Petra Stenkula, chef för gränspolisen, inte gå in på detaljer om vad som hände i lägenheten.
– Vid en husrannsakan försöker man förklara att man har ett beslut och tänker gå in oavsett om de öppnar eller inte. Det kan uppfattas som aggressivt och framfusigt, särskilt om man är i utsatt belägenhet, men det är inte ande­meningen, säger hon.
Hur ser du på att poliserna hade så dålig kontroll över situationen att Ali hann hoppa?
– Innan vi kontrollerat identitet och andra handlingar har vi inte rätt att hålla fast en person. Man försöker så klart ha koll på dem. Men generellt låter man dem gå och hämta papper som kanske stöder att de inte ska hämtas.
Varför påstår ni att han klättrade nedför ett stuprör när det inte finns något stuprör i närheten?
– Jag vet inte varför den uppgiften kom ut. Det var väl ett snöre eller något liknande.
Hur ser du på att polisernas agerande kan ha eskalerat situationen?
– Jag känner inte igen den bilden. Jag förstår att han var stressad, annars hade han inte hoppat. Men jag känner stort förtroende för kollegorna som var på plats. Och är trygg i att allt gått rätt till.
Enligt Petra Stenkula är liknande incidenter ovanliga.
– Jag har varit chef här i tre år och under den tiden har det bara hänt en gång. Men detta var ju på sjätte våningen. Man kan ju inte i sin vildaste fantasi tro att han skulle hoppa, säger hon.
Ali Mohamad Kazim ska nu ansöka om verkställighetshinder för att stoppa utvisningen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen