Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

De livar upp Staffanstorp

Tre grannar i Åkershus tyckte Staffanstorp saknade en festival. De började dra i lite trådar och fick respons från kommunens festfixare. Nu kan Staffanstorpsborna skriva in den 10 och 11 augusti som festivaldagar i almanackan.

– Många tycker Lions dominerar det som händer i Staffanstorp, säger Mikael Ivansson och syftar på Bonnamarknaden.
När saken kom på tal i början av mars instämde grannarna Christina Holmström och Christer Göransson. Men så bestämde sig trion för att sluta gnälla och ta tag i saken. De började ringa runt.
– Jag känner gitarristen Janne Bark sedan tidigare och visste att vi skulle ha råd med hans band.
Janne Bark tackade ja, och förmedlade dessutom kontakt med sin artistbokare. Snart hade även Dan Hylander och Pedalens Pågar nappat.
Låter det inte som Bonnamarknaden i repris?
– Jo, men vi har bättre väder, svarar Mikael Ivansson blixtsnabbt.
Balders hage i sommarskrud låter också mysigare än p-platsen bakom rådhuset, där Bonnamarknadens scen stod.
– Hagen är en fantastisk plats som borde utnyttjas bättre, tycker Christina Holmström.
Rockbanden som nämnts avslutar festivalen på lördagskvällen. Tidigare spelar bandet Skai från Svedala och Trellis från Veberöd/ Lund.
Förutom musik planeras en rad andra aktiviteter under dagen.
– Vi vill att det ska vara en familjedag. Vi har bland annat planerat en minikamp i fotboll för knattar mellan fyra och sex år. Den åldersgruppen brukar man glömma bort, säger Mikael Ivansson.
Andra inslag blir straffläggning i fotboll och innebandy, stafettlöpning med trädplankor och hinderbana för mountainbike. Och en karaoketävling som redan börjat på en av stadens restauranger får final på festivalens scen.
Allt detta ska ske på lördagen. Fredagens Staffanstorpsfestival sker i – Kyrkheddinge. Där blir det kräftkalas med musik av Grus i dojjan och Bröderna Lagerståhl.
– Festen i Kyrkheddinges hemvärnsgård var redan planerad som en del av 60-årsjubileet när vi tog kontakt med kommunen, förklarar Mikael Ivansson. Han tycker att jubileumskoordinatorn Ivar Sjögrens idé att slå ihop arrangemangen var smart.
– Samarbetet med kommunen har varit utmärkt. De ställde upp helhjärtat när vi sökte tillstånd hos polisen.
Men nästa år siktar Mikael Ivanson och hans medarrangörer på en tvådagarsfestival i Balders hage.
– Då ska vi komma igång med planeringen tidigare.
Gå till toppen