Bong

Klassresa åt fel håll

Ibland är det svårt att vara ärlig, svårt att vara rättvis. Det är som att lämna en partner som har det godaste av hjärtan och som bara vill en väl, men som helt enkelt inte håller måttet, som inte lever upp till kraven.

Green Matmarknad

ReviewType: Lunch. Address: Turning Torso, Malmö. Homepage: www.greenmatmarknad.se. Cuisine: Skolmat. Telephone: 010-330 00 40. Atmosphere: Rymlig. OpenHours: Mån 8-17, tis-tors 8-21, fre 8-22, lör 9-22, sön 9-17.. Prices: Lunch 75 kronor.. PriceRating: Down. FoodRating: Down. DrinkRating: Right. ServiceRating: Right.
Det gör ont att såra den som har enbart goda avsikter.
Just därför är luncherna på Green matmarknad en sådan ledsam upptäckt. Vi hade hoppats att de skulle sprudla av nyfikenhet, vara fyllda av kärlek och omtanke om naturen och gästerna. För de tillagas säkerligen med de bästa av intentioner.
Ingredienserna kommer från matmarknaden intill och är i de flesta fall ekologiska, ofta består rätterna av de råvaror som är på väg att ge upp hoppet om livet, de som sjunger på sista versen, så att säga. De är inte dåliga, men de blir inte heller bättre.
Istället för att slängas lämnas de över till kockarna, som förvandlar dem till dagens måltider.
Men vad som hade kunnat bli en vinst för alla led, sjabblas bort någonstans i köksregionerna, kanske då rätterna planeras, kanske medan de tillagas. För det vi äter är inte fantasi och inspiration, det är tristess.
Ska man ro hem ett sådant här projekt, måste man vara bra på att göra mycket av lite, man måste kunna skapa underverk av ett begränsat och förutbestämt utbud – för här är det inte kockarna som väljer råvarorna, de väljer sig själva. Den talangen saknas i köket.
En av rätterna serveras veckovis, går under namnet ”Säsongens bästa” och kan till exempel vara den kycklingklubba i curry för 75 kronor som vi beställer, betalar och hämtar på vår bricka. Den här kycklingen är dock så ointressant att vi tänker: om detta är säsongens bästa, vad är då säsongens sämsta?
Tillbehören består av jasminris samt stekta morötter, gul lök och äpple, sammantaget blir det en rätt torr historia då det enda som finns att tillgå i såsväg är dressingen som står på salladsbordet, där det även finns pastasallad, vitkålssallad och isbergssallat.
Den stackars misomarinerade tors­ken för samma pris är lika försummad. Filéerna är så små att de sannolikt kommer från fiskar som aldrig fått lämna barndomen, dessutom är de så slarvigt rensade att det fastnar stickiga ben i våra halsar och slutligen har köttets saftiga skivighet förvandlats till en möbelstoppningsliknande konsistens i ugnen.
Även här får vi ris och i grönsaksblandningen som antagit en enhetlig, brungrå färg, hittar vi lök, vitkål, sockerärtor och kanske något mer, det är svårt att säga.
Lokalerna är de som lämnades tomma då Torso Twisted stängde, vilket innebär att inredningen är i princip densamma. Vi har den lilla soffgruppen, vinmaskinen som ser till att de öppnade flaskorna är i samma skick som de oöppnade, samt en tvådelad matsal.
För att anknyta till den klass­debatt som pågått en tid, kan vi meddela att i det här fallet har klassresan gått nedåt.
Gå till toppen