Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mozarts syster förtjänar bättre

Nannerl, Mozarts syster

OriginalTitle: Nannerl. Genre: Drama. DirectedBy: René Féret. Actors: Marie Féret, Marc Barbé, David Moreau, Clovis Fouin. Country: Frankrike.
Leopold Mozart drillade sina musikaliska underbarn hårt. Men inledningsvis var Wolgfangs storasyster Nannerl – sångerska, cembalist och violinist – dragplåstret när familjen kuskade runt bland hoven och furstehusen i 1760-talets Europa. Wolfgang avgudade den fem år äldre systern, och prisade hennes kompositioner i deras senare korrespondens. Men inget av det som Nannerl komponerade har bevarats. När hon nådde giftasålder avslutade hon sin musikaliska karriär.
Marie Ferét i rollen som Mozarts syster Nannerl.
Nannerl är en perfekt utgångspunkt för att berätta om hur kvinnor i historien hindrats att uttrycka sig konstnärligt. Men hennes öde förtjänar en bättre film än den franskt pra­- ti­­ga och blodlösa ”Nannerl, Mozarts syster” av veteranen René Féret (hans enda tidigare film som nått Sverige är ”Konfirmationsfesten” 1977). En metatwist är att regissörens dotter, Marie Féret, gör huvudrollen.
Här finns bra enskilda scener, inte minst de som kretsar kring det mozartska familjelivet under de slitiga turnéerna. Marc Barbé ger tyngd åt den komplexe businessmannen Leopold Mozart – både ömt omhändertagande och sträng.
Men när Nannerl uppträder i drag och inleder en flirt med den franske tronarvingen – en fånge i sin prinsroll, precis som Nannerl är fången i sitt kön – blir det tydligt att varken regissören eller den uttryckslösa Marie Ferét förmår att ge liv åt dramat.
Gå till toppen