Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sparkraven hotar Lunds hjärtvård

Philip Pedersen är ett av de barn som opererats för sitt svåra hjärtfel på Barnhjärtcentrum i Lund. En enhet som nu hotas av mångmiljonbesparingar.

Till Barnhjärtcentrum i Lund kommer hjärtsjuka barn från hela landet för operation.

Nu hotas enheten av ett sparkrav på drygt 30 miljoner kronor.

– Orimligt, säger divisionschefen Håkan Miörner.

På Barnhjärtcentrum i Lund, som är en del av Skånes universitetssjukhus, opereras barn från hela landet. Sjukhuset är ett av två sjukhus i Sverige som har ett nationellt uppdrag att operera barn och ungdomar med hjärtfel. Varje år handlar det om drygt 350 operationer.
Barnen kommer till enheten planerat eller akut och har allt från vanligare hjärtfel till svåra missbildningar.
Enligt Socialstyrelsen sköter Lund uppdraget väl.
– De är helt fantastiska i Lund. Av de 351 barn med svåra hjärtfel som opererades år 2009 levde 335 efter ett år. Jag har svårt att tänka mig att många andra länder kan matcha det, säger Martin Jansson, samordnare för rikssjukvård på Socialstyrelsen.
Som Sydsvenskan tidigare skrivit ska Skånes universitetssjukhus i år spara över en halv miljard kronor. För Barnhjärtcentrums del handlar det om 31 miljoner i år.
I Barnhjärtcentrum ingår förutom barnkardiologi och barnhjärtkirurgi även intensivvårdplatser och en operationsavdelning för barn. Den renodlade hjärtvården utgör ungefär femtio procent av verksamheten.
För några av dessa miljoner finns det en handlingsplan, men för resterande 23 miljoner finns det idag ingen lösning.
Håkan Miörner, divisionschef:
– Det är inte realistiskt att spara så mycket. Det är tio procent av centrumets budget och jag ser inte att vi kan dra ner med så många miljoner utan att det får orimliga konsekvenser.
Även Katarina Hanséus, chef för Barnhjärtcentrum, är bekymrad för verksamheten som länge dragits med ekonomiska svårigheter.
– Att vi har det här uppdraget och är bra på hjärtvård hjälper också andra svårt sjuka barn. Vi blir bättre på livsuppehållande metoder i stort, säger hon.
Om det blir skarpt läge – och enheten måste skära bort ytterligare 23 miljoner kronor – vet ingen av dem vilka konsekvenserna skulle bli. Det kan handla om försämringar inom planerad operationsverksamhet, jourverksamhet eller intensivvårdsplatser, säger de.
Ett rikssjukvårdsuppdrag ses som flaggskeppet inom svensk sjukvård – högspecialiserad vård som också är utvecklingsinriktad. Men med uppdraget kommer också förpliktelser, säger Socialstyrelsens Martin Jansson:
– Om det ska sparas över 20 miljoner går det på tvärs med hur vi har tänkt oss att uppdraget ska hanteras. Det är mycket pengar för en sådan klinik. Kanske kan man dra ner 20 miljoner och ändå bedriva god och säker vård för hjärtpatienter från hela landet. Men intuitivt tänker jag: ”Hur då?” säger han.
I år ska Socialstyrelsen förnya uppdraget. Senast i december fattas beslut om vilka två landsting som de kommande fem åren ska få det nationella barnhjärtuppdraget.
Varken Katarina Hanséus eller Håkan Miörner kan utesluta att sparbetinget kan få konsekvenser för det nationella uppdraget och jobbar därför för att lyfta sparkravet från enheten.
– Vi är inom sjukhuset överens om att vi måste värna om uppdraget, det är något vi inte kan äventyra. Av det skälet har jag nu en dialog med sjukhusledningen om hur vi ska lösa situationen, säger Håkan Miörner.
Sjukhusets ekonomichef, Håkan Cederholm, som varit inblandad i diskussionerna, tror att det finns ytterligare effektiviseringar att göra. Om det nationella uppdraget är i fara, mot bakgrund av besparingarna, vill han inte kommentera.

Sverigebäst i tjugo år

Skånes universitetssjukhus i Lund har en lång tradition av att operera hjärtpatienter. Sedan 1992 har barnhjärtkirurgin i landet varit koncentrerad till Lund och Göteborg.
Sedan 2008 har Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg tillstånd att bedriva hjärtkirurgi på barn och ungdomar som rikssjukvård.
Rikssjukvård är högspecialiserad vård som bedrivs inom max två landsting, vilket förväntas ge bättre vårdkvalitet. Landets andra landsting köper vården där.
Socialstyrelsens tillstånd att bedriva rikssjukvård delas ut fem år i taget.
Skånes universitetssjukhus har rikssjukvård på fyra områden: Barnhjärtkirurgi, kirurgi för vuxna med hjärtfel, hjärttransplantationer, lungtransplantationer.
Gå till toppen