Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var tionde hund lider av allergier

Pollen är inte bara en plåga för allergiska människor – även hundar lider av partiklar som hör våren till. Klåda i öron och tassar är ett första tecken som matte och husse bör ta på allvar.

Allergi vanligt. Åtta Rhodesian ­ridgeback-valpar. Rhodesian­ ridgeback är en av de hundraser som oftast drabbas av allergi. Vanligt är allergier mot ­exempelvis dammkvalster eller pollen. Arkivoto: Markus Schreiber/AP
Dammkvalster är den vanligaste orsaken till att hundar får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassar och i ljumskar. De senaste sju åren har dia­gnoser om allergi och hudproblem ökat med 90 procent, enligt försäkringsbolaget Agrias skadestatistik – den omfattar omkring 300 000 hundar i Sverige. Var tionde hund är därmed allergisk.
– Delvis beror ökningen på att veterinärer blivit duktigare på att upptäcka allergier och behandla dem. Men också på att djurägare blivit mer uppmärksamma, säger veterinär Lotta Möller hos Agria.
En dusch och ett bra schampo räcker som behandling för många allergiska hundar. Andra behöver kortison eller andra mediciner för att slippa plågsamma symptom.
– Det finns många olika sätt för att sänka klådtröskeln. Men hundarna blir aldrig helt friska, det går ju liksom inte att städa undan alla dammkvalster, ­säger Lotta Möller.
I värsta fall behöver hundarna få ett nytt hem.
– De kan vara allergiska mot hudceller hos männi­skor. En del hundar tål inte katter, marsvin eller hästar. Då är omplacering det bästa alternativet.
Gå till toppen