Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Black Cobra lägger ner

Black Cobra försvinner. Tröjorna med ormsymbolen samlas in och flera hundra gängkriminella står utan tillhörighet.

Tröjorna med den anfallande kobran har samlats in.
Nedläggningen är ett fullt medvetet beslut från Black Cobras högsta ledning, enligt Sydsvenskans källor.
Flera toppmedlemmar har hoppat av den senaste tiden. Bland dem en av männen som tog nätverket till Sverige, och som i hårdlanserade värvningskampanjer delade ut gängfärgerna – tröjor med en anfallande kobra.
Både polisen och Black Cobra själva säger att cirka 200 medlemmar i Skåne nu står utan gängfärger. Men precis som när nätverket etablerades börjar nedmonteringen i söder.
Avdelningarna i städer som Stockholm, Uppsala och Eskilstuna finns kvar ytterligare en tid.
Ett skäl är att de avdelningarna har många medlemmar som sitter på anstalt och avtjänar straff. I fängelset är det, än så länge, en extra trygghet och status att ha ett gäng i ryggen. Det anser man sig inte ha rätt att rycka bort i ett slag.
Polisens allt hårdare tryck är en bidragande orsak till nedläggningen. Insatser som Operation Serum och ABC-projektet där även gänget Asir var måltavla är ett par exempel på när alla rättsvårdande myndigheter i landet samlats mot Black Cobra.
Trots det har nätverket bitit sig fast och även öppnat nya avdelningar sedan starten i Sverige 2005. Men den ledande grupperingen har fått "andra intressen", enligt en källa. Helt enkelt blivit äldre, fått familjer och barn.
Ryktena om nedläggningen har förekommit i veckor, men kunde bekräftas från flera olika källor först nu i helgen. Under processen har diskussionerna gått höga mellan Skåneavdelningen och övriga avdelningar i landet. Och med Black Cobra i Köpenhamn, där nätverket en gång startades som en motvikt till Hells Angels i den danska huvudstadens gängkonflikter.
Enligt Sydsvenskans källor ska hela "varumärket" Black Cobra bort. Ingen ska längre kunna använda namnet som hävstång eller slagträ i sina egna syften. De ledande som hoppat av vill inte att andra ska kunna tjäna på det skrämsel­kapital som byggts upp under flera år.
Nedmonteringen av nätverket ska gå lugnt och stilla tillväga, är det tänkt. Därför förhandlas det fortfarande. Annars befaras inbördes strider, när enskilda medlemmar reagerar på att bli av med gängidentiteten.
Samtidigt är den fullkomliga nedläggningen av gängnamnet tänkt att vara en tydlig signal – allmänheten ska inte längre behöva bry sig om någon som hänvisar till Black Cobra vid en utpressning eller indrivning – det finns helt enkelt inget att hota med längre, mer än det egna kriminella kapitalet. Därför har också utdelade tröjor samlats in från medlemmarna.

Kom till Sverige 2005

Black Cobra är ett kriminellt nätverk. Enligt domar mot personer i grupperingen sysslar man huvudsakligen med narkotikahantering, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier. Även grova stölder, misshandelsfall och skattebrott i form av cigarettinförsel knyts till personer i gänget.
Black Cobra bildades i Köpenhamn 1999 och är ett av Danmarks största kriminella grupperingar. 2005 började etableringen i Sverige. I januari 2008 stod det helt klart att de hade ett fäste i Malmö. Sedan dess har Black Cobra spridits över stora delar av landet med starka fästen i Helsingborg och Stockholm.
Gå till toppen