Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Världens bäste tar fart i Lund

Det är världens mest lovande medeldistansare. Ingen 17-åring har sprungit fortare än Hamza Driouch, marockanen som ska ge Qatar en OS-medalj i London i sommar, eller i alla fall i Rio 2016.

Löparstjärna i Skryllegårdens motionsslingor. Hamza Driouch (till höger på bilden), världens bäste junior, tillsammans med sin coach Jama Aden, coach i Qatar.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
– Det är min förhoppning, att en gång få vinna ett stort mästerskap, säger Hamza Driouch lite blygt.
Alla insiders är övertygade om att han kommer att göra det.
Han är en kopia av dem legendariske löparen Hicham El Guerrouj, niofaldig OS- och VM-etta, marockanen som dominerade 1500 meter i många år.
Både till utseende och i löpsteg.
Som 15-åring lockades Hamza Droiuch till Qatar och Doha för studier och en ren proffsträning under ledning av Jama Aden, en välkänd arabisk coach som numera är medeldistansansvarig i Qatar.
– Min bror Ibrahim bor där, men jag ha övriga familjen kvar i Marocko. Nu är jag klar med skolan och springer på heltid, säger Hamza Driouch.
Han får ta del av de obegränsade resurser som finns i idrottskomplexet Aspire i Doha och med en koppling till Qatar fick han ett medborgarskap för att ge det lilla landet ära och idrottsberömmelse.
Men det är med Lund som utgångspunkt som Hamza Driouch tar fart mot nya personliga rekord och stora mästerskap. Tretton pass i veckan. Bara en eftermiddag i veckan är det träningsfritt.
– Jag klarar det. Kroppen håller. Jag har inte haft en allvarlig skada någon gång, säger han.
Löparslingorna kring vårfagra Skryllegården har Driouch efter en vecka i Lund redan lärt sig.
Här blandas världsstjärnor med vanliga motionärer och stavgångare. Några dagisklasser på utflykt tittar även nyfiket på de udda inslagen i vardagslunken.
Det klipps gräs och det fejas för att få ordning på den uteverksamhet med grillning som plötsligt i ett värmeslag chockat den inbjudande naturen mellan Dalby och Södra Sandby.
– Ett fantastiskt ställe att träna på. Jag älskar det. Jag skulle till och med kunna tänka mig att köpa en lägenhet här i Lund och ha som bas för mitt tävlande i Europa, säger Hamza Driouch.
Han fyller 18 år i november. Tiden 3.34,43 på Diamond League i Doha för några veckor sedan är den snabbaste en 17-åring sprungit i världen. Men det återstår några sekunder till de allra bästa på distansen.
– Han har allt som krävs för att bli en världsstjärna. Han har rätt inställning, klarar hård träning och är en ödmjuk person, säger Jama Aden.
Det är somaliern Aden som blivit läromästare för Driouch. Han tävlade själv i det första världsmästerskapet i Helsingfors 1983 och blev förtjust i den här delen av friidrottsvärlden.
1984 hamnade han i Malmö första gången, satte somaliskt rekord på 3000 m på MAI-galan, träffade lokale managern Kenth Andersson och hans Stockholmskollega Ulf Saletti. Sedan dess har han regelbundet återkommit med sin lovande löpare.
De senaste åren har världsmästaren Abudaker Kaki från Sudan varit profilen i träningsstallet. Han ansluter om några dagar till gruppen i Lund.
– Vi ska träna här fram till den 14 juni. Då avslutar vi med tävling i Sollentuna. Sedan är det meningen att vi ska återkomma efter OS i augusti. Då är det många galatävlingar i Europa och då tänker vi ha Lund som bas igen.
Det är tidigare MAI-löparen Rizak Dirshe som jobbat hårt för att få sin coach under några år till sitt eget somaliska löparprojekt. Tillsammans med Staffan Westholm och Johan Wallerstein, tidigare landslagslöpare, har de sytt ihop lägret där ett 40-tal skånska ungdomar ska få ta del av de erfarenheter som den här löpargruppen besitter.
– Vi kan inte förbereda oss på ett bättre ställe, menar Jama Aden.

Arabiske medeldistanscoachen Jama Adems grupp:

Abubaker Kaki, Sudan, personbästa 1.42,23 på 800 meter och 3.31,76 på 1 500 meter. Guld inne-VM, silver VM 2011 .
Touafik Makhloufi, Algeriet, afrikansk mästare på 800 meter, 3.32,94 på 1500 meter.
Hamada Mohamed, Egypten , 1.46,31 på 800 meter.
Ayanleh Sulieman, Djibouti, femma inne-VM i Istanbul 3.34,32 på 1500 meter.
Abdulrahman Anou, Algeriet, 3.35,20 på 1500 meter. Silver på JVM .
Hamza Driouch, Qatar, 3.34,43 på 1 500 meter, ungdomsvärldsrekord på 1000 meter med 2.17,44
Musab Balla, Qatar, 1.45,92 på 800 meter.
Mukhtar Mohamed, Storbritannien, 1.45,90 på 800 meter.
Gå till toppen