Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Svåra tonår fångades i dagböcker

Lund. Dagböcker om kritiserad kärlek. Dansare på lunchborden.

Scenkonstbiennalen för barn och unga inleddes igår. Häpnad och eftertanke blandades.

De hundra personerna i publiken skrattar högljutt åt högläsningen ur dagböckerna. Tills skådespelarna berättar om det som kanske var det viktigaste som hände men aldrig skrevs in. Om vänskap som växer till något omvärlden inte accepterar.

Pjäsens titel ”Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne” har förberett de hundra åskådarna på vad historien handlar om. Ann-Sofie Lundin och Johanna Salander läser högt ur sina dagböcker från tidigt nittiotal, som handlar om tiden när de var nio till fjorton år. Dagböckerna är autentiska och skrivna av dem själva och regissören Maja Salomonsson.
De går i samma klass och blir bästisar. På varsin våning i sängen på scenen ringer de varandra. Flera samtal består enbart av skratt. I dagboken skriver de hur mycket de tycker om varandra. I tonåren utvecklas deras vänskap till något mer. Samtidigt träder de in i en mer vuxen värld där de upptäcker sin egen sexualitet, men också värderingarna från omgivningen om hur man ska vara för att passa in. Kommentarer kommer från klasskompisar, som: ”Vad gör ni egentligen?”, ”Jävla lebb”.
Deras dagböcker beskriver aldrig i detalj vad de gör, mer än att ”det där” ska aldrig hända igen.
Ann-Sofie Lundins dagbok domineras efter det av hur mycket hon älskar olika killar och hur fantastiskt lycklig hon är i sina relationer, även om det räcker med att träffa honom ”i morgon”. Johanna Salander däremot tycker att livet är botten. Hon börjar lyssna på Nirvana och ser ingen mening med tillvaron.
– Mellanstadietiden var okej men högstadiet minns jag som fruktansvärt jobbigt, säger Johanna Salander, nu 32 år gammal, efter pjäsen.
Pjäsen har spelats i olika delar av landet.
– Folk öppnar sig själva mycket när de kommer fram efteråt. Antingen om sina egna erfarenheter av att skriva dagbok eller om sex med personer av samma kön, säger Ann-Sofie Lundin.
I efterhand ser hon vilka detaljrika referat dagböckerna innehåller. Information om kläder, citat, mat med mera. Johanna Salander berättar att hon skrev dagbok dagligen tills hon var 27.
– Berts dagbok var populär då. Mitt skrivande var nästan tvångsmässigt, säger hon.
Pjäsen spelas även idag, torsdag, klockan 10 på Lilla teatern.

Bibu – kultur för barn och unga

Vad? Bibu är en nationell konstbiennal för kultur för barn och unga. Äger rum i Lund varannat år sedan 2006.
Vem? Arrangeras av kulturorganisationerna Assitej och Teatercentrum.
När? Den 23–26 maj.
Gå till toppen