Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han byter C mot MP

I valet 2006 var Bassem Nasr förstanamn på Centerpartiets riksdagslistor i Malmö. Nu har han i stället anslutit sig till Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har tydligare socialliberala värderingar, säger han.

Bassem Nasr.
Bassem Nasr fungerade under flera år som Centerpartiets affischnamn i Malmö i partiets strävan efter att vinna riksdags- och fullmäktigemandat i landets tredje stad. Nasr kom aldrig in i riksdagen, men flyttade likväl till Stockholm för att arbeta som politiskt sakkunnig för centerledaren Maud Olofsson.
När Annie Lööf i fjol tog över som C-ledare mognade Bassem Nasrs beslut att lämna Centern:
– Anne Lööf är trevlig och så, men hon lägger väldigt mycket fokus på företagsfrågor och väldigt lite kraft på sociala frågor. Centern står inte riktigt för samma värderingar som tidigare.
Bassem Nasr har under många år varit engagerad i Palestinska föreningen i Malmö. Han ser Centerns tvehågsna ställningstaganden i Palestinakonflikten som en huvudorsak till att han slutligen tog steget från C till MP.
– När regeringen motsatte sig ett palestinskt inträde i Unesco var det en droppe som fick min bägare att rinna över.
Bassem Nasr har under våren haft täta kontakter med flera ledande MP-politiker. Han har författat flera texter om integrationsfrågor för Miljöpartiet.
Bassem Nasr hoppas så småningom kunna fördjupa sitt engagemang i Miljöpartiet, men han betonar att han inte har något otalt med sina forna partivänner i Centerpartiet.
– Det är inte så jättestor skillnad. Alla de svenska partierna är egentligen samstämmiga om det mesta om man ser saken ur ett internationellt perspektiv. Även om jag nu är miljöpartist så ser jag Centern som näst bästa parti.
Gå till toppen