Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hitlers postplan kan ha hittats

Med stor sannolikhet är det tyska postplan som störtade utanför Höllviken 1944 återfunnet. Det tror de dykare som på måndagskvällen bland annat hittade en bränsletank på 12 meters djup.

Forskningsingenjör Kjell Andersson tillika en av de drivande bakom projektet Havsresan, har letat efter det försvunna postplanet i 22 år.
– Innan vi är helt säkra på att det är den Focke Wulf 200 som vi sökt efter så länge måste vi ner och leta igen, säger han. Men helt säkert är det ett flygplan vi hittat.
– Och nedslagsplatsen stämmer väl överens med de fakta vi har om var planet slog ner.
Många av planets vrakdelar ligger dolda i sanden. Det fortsatta arbetet blir därför att frilägga dem och försöka hitta bitar som kan identifiera planet.
Det tyska Lufthansaplanet flög reguljärt bland annat diplomatpost mellan Berlin och Stockholm och sköts ned av en tysk vaktbåt.
Om det var av misstag eller avsiktligt råder det fortfarande delade meningar om.
De sex passagerarna och fyra besättningsmännen som fanns ombord dog vid kraschen.
Måndagen var första dagen under den vecka då ett 30-tal dykare och flera andra aktörer hjälps åt att leta efter historiska vrak i vattnen kring Falsterbo.
Utöver flygplanet hittades också ett gammalt fartygsvrak som sannolikt är från 1800-talet.
Inom projektet Havsresan samarbetar i år Lunds universitet och Föreningen Skånes kust- och havscenter med bland andra Kustbevakningen, Sjöräddningen och marinen.
Gå till toppen