Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes första vapenhund

Han heter Dan, är tre år och tillhör första kullen vapenhundar inom tullen i södra Sverige.

Öresundstågen är en av vapenhunden Dans arbetsplatser. Andra är posten, lastrum på fartyg, motorutrymmet på lastbilar, lägenheter som husrannsakas. - Uthållighet och envishet är viktiga egenskaper, säger hundföraren Jan-Åke Persson.Bild: Foto: Lars Brundin
Labradoren Dan har varit narkotikaspanare sedan november. För några veckor sedan gick han och fem andra hundar en vidareutbildning i att spåra vapen. För några dagar sedan hade han sitt första arbetspass.
Hundar som kan spåra vapen har varit på gång länge inom Tullverket. I början på året, i samband med dödsskjutningarna i Malmö, fick tullen kritik för att inte ägna tillräcklig kraft åt att stoppa införseln av illegala vapen.
Förra året beslagtogs endast sju skjutvapen på Öresundsbron, som räknas som en av de största vapensmuggelvägarna. Men då var hundarna redan på gång.
Dan anländer denna dag till Malmö C i en av tullens blå bilar. Han ligger och halvsover i sin hundbur. Vid ratten sitter hans förare och husse, tullinspektör Jan-Åke Persson.
Jan-Åke Persson har haft många tullhundar. En av dem, springer spanieln Mack, blev ”Årets narkotikahund 2003”.
Meningen var att Dan skulle bli en jakthund men han fick problem med höften och såldes till tullen. Innan han köptes för ett år sedan, fick han genomgå flera tester som till exempel att inte ge upp försöken att få fram en boll som kastats in under en lastpall även om det är omöjligt.
– Att inte ge upp är en viktig egenskap, säger Jan-Åke Persson samtidigt som Dan stryker sig mot hans ben.
Andra tester handlade om hur Dan klarar av att arbeta i de olika miljöer som hör till jobbet, att bli nedhissad i sele till ett lastrum på ett fartyg, att sniffa runt i motorrummet på en lastbil, att trängas på ett överfyllt Öresundståg, vara med på husrannsakningar och springa bland posthögar.
Dan har förmågan att inte tappa koncentrationen hur störigt det än är, undantaget möjligen om det kommer en tik i vägen.
Hundar kan lära sig spåra i stort sett allting från kantareller till sedlar. Tekniken är densamma.
Utbildningen till vapenhund började med att Dan fick lära sig att spåra de mest svårupptäckta vapnen, en rengjord pistol för att sedan gå över till skarp ammunition och annat som luktar mer.
Pistolen placerades i en burk bakom en dörr och Dan stack nosen ned i burken, inte för att den luktade vapen, utan för att han var nyfiken.
Burken brukade ju inte stå där. Nästa steg var att placera tre burkar bakom dörren, två tomma och en med skarp ammunition. När Dan stack ned nosen i burken med ammunition, belönades han.
Han lärde sig att varje gång han spårade något som hade med vapen att göra, fick han en belöning.
Belöningen har Jan-Åke Persson i sin ficka, en bit av en brandslang som Dan tycker om att bita i. Varje gång han gör något bra får han vilt viftande med svansen bita i slangen.
Dan har varit med om ett par narkotikabeslag. När han känner doften fryser han och markerar var den finns.
Han springer inte fram till fyndet. Om vinden ligger på kan en hund känna vittringen på över 100 meters håll. Och det behöver inte finnas vapen eller narkotika i exempelvis en bil för att hunden ska reagera. Det kan räcka att det en gång har funnits knark i bilen.
Jan-Åke Persson var med om att avslöja en guldsmugglare som gömt godset i sin lastbil, inslaget i tejp och plast. Hunden markerade inte men den reagerade på att lastbilen inte luktade som alla de andra lastbilarna på p-platsen. Lukten kände han dessutom igen eftersom knark också brukar vara inslaget på samma sätt.
På perrongen verkar det varken finns knark- eller vapensmugglare denna dag.
Däremot gott om resenärer som vill klappa Dan.
– Får jag klappa honom, frågar en kille och får en nos i skrevet som svar.
Dan och Jan-Åke Persson vandrar tillbaks till bilen för att åka hem. Dan kommer att vara en del av familjen Persson även efter pensionen vid tio års ålder.
– Vi får behålla våra hundar. Det är en av fördelarna med jobbet, säger Jan-Åke Persson.
Öresundstågen är en av vapenhunden Dans arbetsplatser. Andra är posten, lastrum på fartyg, motorutrymmet på lastbilar, lägenheter som husrannsakas.”Uthållighet och envishet är viktiga egenskaper”, säger hundföraren Jan-Åke Persson.
Gå till toppen