Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Styrelseproffset in i kaffevärlden

Charlotta Falvin blir ny styrelseordförande i Barista. Hon sitter därmed i sex bolagsstyrelser och nu sätter hon stopp, i alla fall för tillfället.

Från teknik till kaffe. Även om Charlotta Falvin engagerat sig i vitt skilda branscher finns det en gemensam nämnare mellan företagen. ” Det är underbart galna entreprenörer som brinner för vad de gör”, säger hon.Arkivfoto: jenny leyman 2011Bild: Jenny Leyman
Charlotta Falvin är mest känd för att i fyra år ha varit vd för Malmöbolaget TAT, innan det såldes till kanadensiska mobiltelefontillverkaren RIM.
Nu ägnar hon sig på heltid åt styrelseuppdrag. Senast i raden är fair trade-profilerade kafékedjan Barista.
– Barista bygger på att man lever som man lär. Den ekologiska inriktningen genomsyrar företaget. Det var jätteviktigt för mig att verifiera.
Charlotta Falvin ser likheter med andra verksamheter hon är och har varit engagerad i.
– Det är underbart galna entreprenörer som brinner för vad de gör. Det är en verksamhet som ska växa. Och det är en kulturburen organisation, precis som exempelvis TAT var.
Barista innebär ändå ett avsteg från de teknikinriktade branscher hon tidigare varit verksam i. Nyfikenheten är en av de saker som driver henne.
– Jag är ju inte ingenjör heller. Man får lära sig förstå verksamheten på djupet av dem som kan den.
Charlotta Falvin går på magkänslan när hon bestämmer sig för att ta sig an nya uppdrag. Hon har gärna ena benet kvar i det hon kan och det andra benet i något som utmanar. Allra viktigast är glädje och lust.
– Det måste vara roligt. Går jag inte igång med hjärtat och magen gör jag inget bra jobb. Sedan kan det vara olika saker som triggar det.
Så här långt har hon tackat ja till sex uppdrag, varav fyra som ordförande. Uppdraget i Baristas styrelse har varit på gång ett tag och efter det hade hon tänkt sätta stopp. Men förfrågan från det nybildade Ideonbolaget var alltför lockande.
– Jag hade egentligen tänkt bromsa innan. Nu ska jag konsolidera och komma in i de här rollerna. Sen får vi se hur det känns framåt vintern.
Årets bolagsstämmor har inte inneburit att den kvinnliga representationen i de skånska styrelserummen ökat.
– Det är ett tecken på att valberedningarna inte är så proaktiva och kreativa när det gäller att utveckla styrelserna. Det är ingen lätt uppgift, men jag hade önskat att fler tagit den på större allvar, säger Charlotta Falvin.
– Jag ser det på förfrågningarna jag själv får. I alltför många fall är det skrämmande låg kvalité. Man har gjort en dålig analys och inte tänkt igenom behoven ordentligt.
Hon skulle vilja se fler valberedningar bryta med invanda arbetssätt.
– Ett aktivare arbete hade gett mer dynamik. Det i sig hade lett till fler kvinnor i styrelserna, men också fler yngre personer och personer med utländsk bakgrund.

Charlotta Falvin

Styrelseordförande för Teknopol sedan förra året, nybliven ordförande för Barista, för Multi-Q och för Ideon AB.
Styrelseledamot i Doro sedan 2011 och i Axis Communications sedan 2006.
Tidigare vd för TAT i Malmö (numera RIM), vd för Decuma i Lund och operativ chef för Axis Communications i Lund.

Barista

Bolaget grundades 2006.

I dag finns Baristas kaffebarer på nio platser i Lund och Malmö, men även i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala och Umeå.

Gå till toppen