Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

12 års fängelse för terrordömda

Rätten i Glostrup dömer de fyra männen, bosatta i Sverige, till 12 års fängelse. De döms för en planerad attack mot tidningen Jyllands-Posten 

De fyra åtalade männen har tidvis bott i Stockholmstrakten. Mounir Dhari, Munir Awad och Omar Aboelazm greps i slutet av december 2010 i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn efter lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Den fjärde av de fällda männen, Sahbi Zalouti, hoppade av köpenhamnresan i Jönköping, och kunde sedan gripas i en lägenhet i Stockholmstrakten.
– De åtalade var mycket nära att utföra terrorhandlingen. Det är inte bara tal om inledande förberedelser. Man är på väg mot målet med sina vapen, säger äger rättens ordförande Katrine B B Eriksen.
Sexton års fängelse är det längsta tidsbestämda straffet som enligt dansk lag går att utdöma. Klockan 14 väntas rätten i Glostrup meddela vilka straff de fyra männen får.

Tre av männen greps i slutet av december 2010 i en lägenhet i Herlev i Köpenhamn efter lång tids avlyssning och spaningssamarbete mellan svensk och dansk säkerhetspolis. Den fjärde, som hoppat av resan till Köpenhamn från Stockholm i Jönköping, kunde gripas i en lägenhet i Järfälla.Alla fyra har nekat till att ha haft planer på att utföra terrordåd. En av dem har erkänt att en k-pist som beslagtogs i samband med gripandet tillhörde honom.Det handlar om en 46-årig man som varit spårlöst försvunnen i tio års tid innan han i november 2010 kom tillbaka till Sverige. Enligt åklagarna har 46-åringen befunnit sig i Waziristan i Pakistan där talibanerna och al-Qaida har en stark ställning.

De fyra åtalades för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Postens och Politikens gemensamma tidningshus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Enligt åklagarna skulle männen storma in i byggnaden och försöka döda så många som möjligt av dem som fanns där.Enligt danska säkerhetspolisen, PET, avvärjdes attacken dagen eller dagarna innan den skulle genomföras. Hos de misstänkta beslagtogs både vapen och ammunition och så kallade buntband, som männen tros skulle binda sina offer med.Attacken skulle vara en hämnd för Jyllands-Postens publicering av de numera världsberömda så kallade Muhammedteckningarna.

Rätten var enig om de fyra åtalades skuld.
– Jag kan säga att domarna och nämndemännen är eniga om att de åtalade är skyldiga, säger rättens ordförande Katrine B B Eriksen.På två punkter gällande vapeninnehav frikänns de åtalade.– Det frikänns av teknikaliteter, säger Katrine B B Eriksen. Det kommer inte att inverka på straffens längd.De två åklagarna Gyrithe Ulrich och Henrik Plaehn har under rättegången argumenterat för att männen förberedde ett blodigt angrepp i Danmark, som skulle ske den 29 december 2010.I salen Pressen skulle arrangemanget Årets fynd äga rum den dagen. Då skulle danska idrottsutövare hyllas av bland andra kronprins Frederik. Åklagarmyndigheten har arbetat utifrån en teori om att arrangemanget var de fyra männens mål.

Den danska säkerhetspolisen, PET, vill inte kommentera domen i Glostrup.Pressavdelningen säger att det är länge sedan PET över huvud taget hade med saken att göra.– Nu är det åklagaren som uttalar sig.
Gå till toppen