Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höga halter bisfenol i burkmat

Konserverad mat ökar halterna av hormonstörande bisfenol A i urinen med flera tusen procent. Det konstaterar Svenska Dagbladet efter att ha låtit fyra reportrar äta mestadels konserverad mat i två dagar.

Hos en av reportrarna ökade halten bisfenol A med 4 600 procent och uppmättes efter två dagar till rekordhöga 86 nanogram per milliliter urin.
– Det är svenskt rekord. Ja, jag skulle säga att det även är internationellt gångbart, säger Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, om de uppmätta värdena.
Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och läcker ut i maten.
Svenska Dagbladet tog forskare vid Lunds universitet till hjälp för att utforma experimentet. Under två dagar åt fyra reportrar en kost bestående mestadels av konserverad mat. De olika frukost-, lunch och middagsmenyerna varierade. Där fanns allt från fruktcocktail till kycklingsoppa, ravioli, vita bönor eller tonfisk.
Fyra urinprover togs, före, under och efter den sista måltiden.
Proverna analyserades vid laboratoriet på den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, som är EU:s referenslaboratorium för bisfenol A. Efter två dagar hade det östrogenliknande ämnet ökat med mellan 2 800 och 4 600 procent.
Bo Jönsson hyllar experimentet.
– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.
Fortfarande ligger dock halterna under dagens gränsvärden för bisfenol A, men denna nivå diskuteras just nu intensivt i forskarvärlden, enligt Bo Jönsson. Detta sedan flera studier på gnagare visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.
– Om bisfenol A är farligt i låga halter, så visar experimentet att det framför allt är konserver man ska undvika.

Bisfenol

Bisfenol A finns i allt från matbehållare och husgeråd till bilens instrumentbräda, glasögonlinser och tandfyllningar. I konservburkar används bisfenol A i den beläggning som täcker insidan på burkarna.
Ämnet togs ursprungligen fram av läkemedelsindustrin som en syntetisk variant till det kvinnliga könshormonet östrogen. I dag är det en viktig beståndsdel i polykarbonatplast. Ämnet gör plasten hård, lätt och genomskinlig.
Bisfenol A kan påverka hormonsystemet. Spädbarn, ungdomar i puberteten och gravida kvinnor är mest känsliga.
År 2011 förbjöd EU bisfenol A i nappflaskor och tidigare i år förbjöds ämnet i Sverige i matförpackningar riktade till barn under tre år, enligt Svenska Dagbladet.
Gå till toppen