Malmö

Daniel välkomnade Malmöbor

Att vara svensk är ingen särskild hudfärg eller hårfärg, dialekt eller accent, sade prins Daniel när han deltog i en välkomstceremoni för nya svenska medborgare i Malmö på nationaldagen.

Prins Daniel delade ut intyg på att Eliza Konarska Karlsson blivit svensk medborgare med dottern 
Hanna KarlssonBild: Foto: Ingemar D Kristiansen
En av de runt 280 personer vid ceremonin på Malmö Opera var Dollie Sah från södra Nepal. Hon har bott i Sverige i 4,5 år och kom hit första gången i samband med en konstutställning i Danmark som hon deltog i.
Det är roligt att man ordnar en sådan här ceremoni, tyckte Dollie Sah men var samtidigt kritisk till idén om medborgarskap:
– Det borde inte göra så stor skillnad. Om jag bott i Sverige i fyra eller sex år så är jag ändå en människa precis som alla andra. Egentligen borde jag bara behöva ett enda pass för att resa och bo i hela världen.
Prins Daniel höll ett tal och delade ut välkomstbrev till de nya svenskarna.
– Att vara svensk, det är att dela ett språk, det är dela en plats på jorden, och det är att dela en gemenskap, sade han.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia firade först i Visby innan de återvände till Stockholm för att tillsammans med resten av familjen åka kortege i häst och vagn från Slottet till det traditionella nationaldagsfirandet på Skansen.
I Södertälje var det stökigt i samband med att högerextrema Nationaldemokraterna demonstrerade och motdemonstranter dök upp.
Gå till toppen