Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Hård debatt om homoäktenskap

Efter en hård debatt sa Danmark i går ja till samkönade äktenskap.

För 23 år sedan blev Danmark först i världen med att tillåta registrerade partnerskap för homosexuella.
I går sa folketinget med bred majoritet och efter en hård debatt ja till homoäktenskap. Precis som heterosexuella par kommer nu homosexuella att kunna viga sig både i kyrkan och borgerligt.
Beslutet är kontroversiellt och är den främsta anledningen till att 6 000 danskar utträtt ur Folkekirken, den danska statskyrkan, under årets första kvartal (en ökning med 66 procent jämfört med samma tid förra året).
Bland dem som utträtt finns det både personer som är för och som är emot förslaget.
De som är för har lämnat kyrkan som en protest mot att en tredjedel av Folkekirkens 2 400 präster säger att de ska vägra viga homosexuella. Enligt lagförslaget ska ingen präst tvingas att viga samkönade par. Motståndet från kyrkan är, säger flera experter på kyrkopolitik, ett första steg mot att Folkekirken och staten skiljs åt.
De som är emot förslaget har haft samma argument som Dansk folkepartisten Alex Arendtsen hade i folketingsdebatten i går.
– Detta lagförslag förstör det som kristendomen har lärt oss, nämligen att äktenskapet är för man och kvinna. Det kan inte ens ett folketing som består av haschrökande borgerliga politiker ändra på.
Den hårda tonen späddes på av Özlem Cekic från regeringspartiet Socialistisk folkeparti som kallade Dansk folkepartisten, prästen Christian Langballe för en ”imam från Saudiarabien”.
Kristendemokraterne, som inte sitter i folketinget, överväger att dra regeringen inför rätta eftersom man menar att samkönade äktenskap strider mot grundlagen.
En av de pådrivande för lagen har varit kyrkoministern Manu Sareen, från regeringspartiet Radikale venstre.
– Det är en historisk dag och en signal om att detta är ett land som hyllar homosexuellas rättigheter, mångfald och tolerans, sa han i debatten.
Gå till toppen