Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Långivning kritiseras

Småhustillverkaren Älvsbyhus har hittat ett sätt att kringgå bolånetaket genom att hjälpa kunden med kontantinsatsen. Finansinspektionen är kritisk till husbyggarföretagets metoder, men får inte vidta åtgärder.

– Vi kommer att erbjuda de kunder som inte lyckats få ihop till dagens stora kontantinsats en uppskjuten betalning som omfattar upp till 400 000 kronor i tio år, förklarar Kent Johansson, vd på Älvsbyhus.
Bolånetaket infördes hösten 2010 för att skydda svenska hushåll mot hög skuldsättning. Det innebär att bankerna inte bör låna ut mer än 85 procent av bostadens värde. Husköparen måste själv betala 15 procent av bostadspriset i en så kallad kontantinsats.
– Vi införde bolånetaket för att skydda konsumenterna mot att ta onödiga risker och få för stor skuldsättning, säger Magnus Karlsson, tillförordnad chef på Finansinspektionens analysenhet.
Sedan införandet har hushållens belåning minskat och det har även husbyggandet. Förra året byggdes cirka 5 600 småhus i Sverige vilket är den lägsta noteringen sedan början av 90-talet.
– Vi har stor förståelse för att Finansinspektionen inte vill skapa en bostadsbubbla, men man hade kunnat lösa det på andra sätt genom höga amorteringskrav till exempel. Beslutet om kontantinsatsen kom så snabbt att det slog tvärstopp på byggnationen i Sverige, säger Kent Johansson.
Älvsbyhus nya lösning är att låta kunden betala cirka 100 000 kronor kontant. Resten av kontantinsatsen, upp till 400 000 kronor, blir en förlängd avbetalning till Älvsbyhus med 6–7 procents ränta under som längst 10 år samt en uppläggningsavgift på upp till 25 000 kronor.
Finansinspektionen gillar inte lösningen.
– Vi tycker inte att det är okej mot konsumenterna. Det här avtalet innebär en ökad risk för konsumenten i och med att det innebär en ökad skuldsättning, säger Magnus Karlsson.
Andelen hushåll med nya lån över 85 procent har minskat från 20 till 9 procent sedan bolånetaket infördes.
Däremot har blancoutlåningen ökat något det senaste året. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och därmed betydligt dyrare än andra lån. Blancolånet kan användas för att finansiera de sista 15 procenten av huspriset.
Hur bra är Älvsbyhus nya finansieringsmodell jämfört med ett blancolån?
– Det är viktigt att komma ihåg att Älvsbyhus inte är en bank och inte har en vana av att hantera eventuella problem såsom arbetslöshet och högre boräntor. Jag undrar vilket ansvar Älvsbyhus tar för sina kunder om något drastiskt händer på marknaden, säger Magnus Karlsson.
Älvsbyhus vd oroas dock inte av marknaden. För att kunna ta del av erbjudandet måste kunden vara godkänd av sin bank och det är en tillräcklig garanti för kundens återbetalningsförmåga, menar Kent Johansson.
– Får vi ökade kostnader på grund av det här så är vi beredda att ta dem. Det kommer absolut inte att drabba kunderna.
Finansinspektionen kommer inte vidta åtgärder då de bara har mandat att kontrollera finansiella företag som exempelvis banker. Magnus Karlsson tycker att det är problematiskt att Älvsbyhus inte hamnar under deras tillsyn när de nu börjar låna ut pengar.
– Vi skulle gärna se att alla som lånar ut till konsumenter står under vår tillsyn, säger Magnus Karlsson.
Gå till toppen