Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Nordea spår stigande huspriser

Trots den svaga konjunkturen kommer huspriserna att stiga framöver, spår Nordea i sin nya prognos.

Bild: Arkivfoto: Ingemar D Kristiansen
Uppgången under inledningen av 2012 var tillfällig – nu dämpas tillväxten igen, enligt den nya konjunkturrapporten från Nordea. I prognosen spås också Riksbanken sänka sin reporänta två gånger mot slutet av året. Det är ett av skälen till att Nordeas ekonomer räknar med stigande huspriser i Sverige de närmaste åren, i skuggan av den allt djupare krisen i Europa med Grekland och Spanien i centrum.
– Svensk bostadsmarknad har mjuklandat. Vi räknar med att huspriserna stiger med tre–fyra procent om året de närmaste fem åren, säger Nordeaekonomen Andreas Jonsson.
Även om huspriserna tredubblats sedan 1995 har de ändå utvecklats relativt svagt de senaste fyra åren.
Lågt byggande, låga räntor och stigande inkomster talar också för stigande huspriser, enligt Nordea. Men deras prognos går i helt annan riktning än Riksbankens senaste bedömning som kom så sent som i förra veckan.
Riksbanken spår i stället fallande bopriser, i måttlig takt under resten av året och motiverar det med svagare tillväxt i Sverige och euroområdet.
– Vår bild är att hushållens inkomster kommer att stiga i ganska god takt trots den svagare arbetsmarknaden. Dessutom räknar vi med fortsatt låga boräntor, faktiskt sjunkande räntor från dagens nivå vilket Riksbanken inte gör, säger Andreas Jonsson.
Nordeas prognos är inte tillräckligt detaljerad för att preciseras i prisutveckling på villor respektive bostadsrätter. Men Andreas Jonsson tycker att den högre omsättningsgraden på bostadsrätter talar för en starkare prisutveckling.
– Urbaniseringstrenden kommer sannolikt att fortsätta och i städerna där det finns mycket borätter är det mycket omsättning nu. Det talar för att bostadsrätterna kommer att stiga något mer än villorna.
3–4
procent kommer huspriserna att stiga varje år de närmaste fem åren, spår Nordea.
Gå till toppen