Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Våndas för släkten i Syrien

De flydde till Malmö efter massakern i Hama 1982.
Nu utsätts deras släktingar i Syrien för en ny mardröm.

Assma Sheikh al-Najarryn, Taiba Zakiah och Rawaa al-Muoshli är skakade över det som händer hemma i Syrien. Till lägenheten på Hårds väg i Malmö strömmar det ständigt in förfärliga nyheter om nya våldsdåd i hemstaden Hama.Bild: Foto: Hussein El-Alawi
Familjen al-Najjaryn får skakande rapporter om hur regimen i Syrien straffar sitt eget folk.
Häromdagen talade Rawaa al-Muoshli i telefon med en släkting hemma i Hama. Hon förlorade sin man och en son i det blodbad som president al-Assad ställde till med i staden i februari 1982.
– Nu har hon förlorat ännu ett barn, berättar Rawaa al-Muoshli.
Hon var själv sexton år när 30 000 av Hamas invånare dödades av den syriska armén under en tre veckor lång belägring för trettio år sedan.
– Jag känner samma skräck inför det som händer i Syrien nu. Men den här gången har hela landet drabbats, säger hon.
Hennes dotter Assma Sheikh al-Najjaryn har alldeles nyligen återvänt till lägenheten på Hårds väg efter ett besök hos släktingar som lyckats fly till Jordanien. Vid gränsstaden Mafraq var det kaos. Tusentals syrier väntade på ”fel” sida av gränsen att komma in i Jordanien.
– De som sitter på den syriska sidan är rädda. De vågar inte berätta vad som händer. De som fått komma in i Jordanien är mer öppna. De berättar om hur regimen tvingar folk att gå ut och demonstrera för Bashar al-Assad. Annars riskerar de att bli dödade, säger Assma Sheikh al-Najjaryn.
Hennes svägerska Taiba Zakiah har i telefonsamtal med syskon och kusiner runt om i Syrien hört hårresande berättelser om hur regimen försöker kväsa det folkliga upproret.
– Min kusin bor i Damaskus. Han fick en kula i huvudet när han var med en grupp som demonstrerade mot regimen. Han låg på sjukhus i tre veckor. Sedan lyckades han fly till Jordanien, säger hon.
– Han har berättat hemska saker om det som händer i Damaskus. Den som går ut och ropar slagord mot regimen blir skjuten direkt, säger Taiba Zakiah.
Kusinen har också berättat om hur massmorden fortsätter inne på sjukhusen. De som förs dit med skottskador utsätts för hårda förhör innan de får vård. Vem var med dig i gruppen? Vem är högste chefen? Vilka av dina grannar är mot regimen? De som inte samarbetar – eller som anses stå oppositionen för nära – straffas med döden.
I familjen al-Najjaryns vardagsrum står tv:n påslagen. Bilder av svårt brända kroppar flimrar förbi. Via al-Jazira och al-Arabiya får familjen sin information. De litar inte längre på den syriska statstelevisionen.
– Det som händer är fruktansvärt. Det är svårt att se att det är kvarlevor av människor som syns på tv-bilderna, säger Rawaa al-Muoshli.
Familjen får också nyheter på telefon. En dag pratade Rawaa al-Muoshli med sin syster i Hama. Plötsligt gallskrek ett barn. Därefter bröts samtalet.
Oron smög sig på. Rawaa al-Muoshli vet att samtal avlyssnas, att milisstyrkor plötsligt rusar in i bostäder och skjuter vilt omkring sig, att prickskyttar ständigt är posterade på hustak för att likvidera regimmotståndare.
– Efter en halvtimme ringde min syster tillbaka. Det visade sig att grannhuset hade bombats och förstörts.
De tre kvinnorna känner en stark vanmakt över det som händer i hemlandet. Vid ett tillfälle bad en släkting om hjälp med att få tag på en för henne livsviktig medicin. Men de kunde inte hjälpa henne med en så enkel sak.
– Det är jättesvårt att skicka hjälp till behövande i Syrien. Det krävs att man har kontaktvägar via Turkiet eller Jordanien, säger Taiba Zakiah.
Folket i Syrien lider brist på mat, mediciner och kläder. Behoven är stora. Men hon anser att den svenska regeringen är alltför passiv.
– Man känner sig väldigt besviken när en sådan här tragedi inträffar och ingen agerar, säger Assma Sheikh al-Najjaryn.

Massakern i Hama 1982

Minst 10 000 människor uppges ha dödats när Hafez al-Assad, far till Bashar al-Assad, använde armén för att kväsa ett uppror av sunnimuslimer i staden Hama. Striderna kring Hama pågick i tre veckor.
Gå till toppen