Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intensivt säsongsarbete

Studentflaken invaderar snart Lunds gator. Patrik Johnsson förvandlar helt vanliga lastbilsflak till rullande dansgolv med hjälp av vrålande högtalare och björkris.

Vrålåk. Patrik Jonsson och Marcus Brodde riggar sitt flak.”Det ska föra så mycket liv som möjligt”, säger Patrik Johnsson.Bild: Foto: Linda Axelsson
Den gigantiska lastbilen med jättesläp har backat in vid Fest-services lastbrygga i Dalby. Patrik Jonsson springer tillsammans med chauffören Marcus Brodde fram och tillbaka och bär tunga högtalardelar upp på flaket.
– Det ska föra så mycket liv som möjligt, säger Patrik Johnsson.
Tillsammans ska de nu styra kosan mot Eslöv där en klass ska åka ärovarv genom stan. Nästa vecka går flaken varma i Lund. Att hyra ut studentflak är i högsta grad en säsongsbetonad bransch. Det blir mycket att göra under kort tid.
– Jag har ett annat jobb också. Det här är egentligen en hobby som har vuxit och blivit stor, säger Patrik Johnsson.
Han själv finns med på flaket som värd och ansvarig för säkerheten, med gula proppar i öronen. Men Marcus Brodde som kör brukar rulla ner rutan.
– Det är bara skoj. Jag kör mest asfalt i vanliga fall så detta är ju rena nöjet, säger han.
Väl på plats ska flaket pyntas. Ibland ordnar företaget björkris och skyltar, men ofta vill studenterna göra det själva.
– De har sina lakan som de hänger ut. Det är kanske en sista grej de vill göra tillsammans, säger Patrik Johnsson.

Studentfirande på flak – här är reglerna

Endast så många studenter och placering av dem att fara inte kan uppstå.
Hållfasta skyddsräcken ska finnas med en höjd som bör vara minst 110 centimeter.
Säten och bänkar ska sitta fast.
Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter.
Passagerarna ska kunna kontakta föraren genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används måste samtal vara uppkopplat under hela färden.
Fordonet får inte köra fortare än 20 kilometer i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 kilometer i timmen.
Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. För traktor med släp krävs B-körkort.
Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta. Källa: Trafikverket
Gå till toppen