Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Premiärministern om nödlånen

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy talade idag till nationen efter gårdagens nödlån. Han säger att det inte var press utifrån som gjorde att han accepterade åtgärden: 

Premiärminister Mariano Rajoy.Bild: Foto: AP
– Den som har pressat på har varit jag.
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy talade idag till nationen med anledning av gårdagens besked att landets banker får krisstöd från EU på upp till 100 miljarder euro. Han säger att det inte var press utifrån som gjorde att han accepterade åtgärden:
– Den som har pressat på har varit jag.
Under den direktsända presskonferensen, som hölls vid lunchtid under söndagen, undvek Mariano Rajoy noga att tala om ett "räddningspaket" till Spanien. Han valde i stället att tala om en "kreditlinje" från Europa, som ska hjälpa Spanien att återhämta sig. Vad som beskrivits som regeringens eufemismer kring räddningsåtgärderna var ytterligare en fråga som väckt skarp kritik i spanska medier.
– Jag tror att vi har tagit ett steg mot att återfå vår kredit. Det har inte varit lätt, men Europa har hanterat omständigheterna och det är mycket betryggande, säger Rajoy.
– Jag ber spanjorerna ha förståelse för vissa beslut, som varit hårda och svåra men nödvändiga.
– I går var en vinst för eurons framtid, för eurons trovärdighet och för möjligheten att lånen ska börja flöda igen, sade Rajoy på presskonferensen.
Premiärministern försäkrar att räddningspaketet är positivt för Spanien och att det genom att skapa ett nytt kreditflöde kan skapas nya arbetstillfällen i det krisdrabbade landet.
Rajoy förnekar att han skulle ha pressats av europeiska institutioner till att acceptera ett räddningspaket.
– Ingen har pressat mig, den som har pressat på har varit jag eftersom jag ville ha en kreditlinje, sade Rajoy.
– Gårdagens beslut sänder ett tydligt budskap: euron är ett oåterkalleligt projekt, som är mycket bra för Europa och för Spanien. Detta var nödvändigt att göra. Vi har gjort det senare än andra länder, och med en europeisk kreditlinje.
 
Rajoy kritiserades under söndagen i flera spanska tidningar för att inte ha talat till nationen under de kritiska timmarna i går. "Rajoy gömmer sig och bränner sitt politiska kapital", basunerade tidningen El País ut. Medan finansministern Luis de Guindos höll presskonferens befann sig premiärministern på sitt kontor.
På mikrobloggen Twitter krävde hundratals spanjorer en förklaring från premiärministern under hashtagen "marianocobarde" ("marianofegis"), uppger tidningen El Mundo.
 
Beskedet om krispaketet kom efter att de 17 euroländernas finansministrar hållit en nästan tre timmar lång videokonferens i går eftermiddag.
Spaniens två största banker, BBVA och Banco Santander, är solida. Men landets svaga banker behöver minst 40 miljarder euro i nytt kapital, enligt en färsk rapport från Internationella valutafonden (IMF).
Gå till toppen