Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig inbromsning i budgeten

Malmöborna har vant sig vid satsningar på torg, gator och parker. Men nu bromsar politikerna. När kommunfullmäktige samlas till årets stora budgetdebatt inleds en ny, stramare politik för gatukontorets investeringar. Från och med 2014 sätts ett tak, och investeringssumman halveras från en halv till en kvarts miljard om året.
Tekniska nämndens ordförande Anders Rubin (S) talar om en ”kraftig inbromsning”. Men han försäkrar att Malmö kommer att ligga förhållandevis högt även efter kursändringen. Att Malmö går från ett ”exceptionellt högt” läge till ”mycket högt”.
Att göra Malmö finare ingick i den framtidspolitik som Socialdemokraterna formulerade när de återtog makten i valet 1994 efter en mandatperiod av borgerligt styre. På den tiden var Malmö inte bara en krisande stad med skyhög arbetslöshet och usel ekonomi, staden drogs dessutom med dåligt självförtroende och hade inte alls det hippa rykte som idag. När kommunens ekonomi ljusnade genom försäljningen av Sydkraftaktier och mark gjorde politikerna en utdragen storsatsning på det offentliga rummet.
Södertulls kanalstrand fick nya breda trappor av granit samt ett skummande vattenspel. På Södergatan byttes bänkar, belysning och blomsterurnor. Över hela staden byggdes påkostade temalekplatser. Det byggdes cykelstråk, och till utbyggnadsområdena behövdes nya vägar, påfarter och tillfarter. För att bara nämna något. Dessutom har Citytunnelstationerna vid Centralen, Triangeln och Hyllie inneburit stora investeringar.
Den nya åtstramningspolitiken har hittills inte väckt någon stor debatt. Samtalet förs ännu på en övergripande nivå. ”Var vi måste låta ogräset växa kan jag inte svara på”, sade gatudirektör Kerstin Gustafsson i slutet av maj när hon fick frågor om åtstramningen. Men när hon har svar på den frågan lär debatten hetta till. Ombyggnaderna av Stortorget och Davidshallstorg, samt den botaniska trädgården som planeras i Lindängelund är bara några exempel på satsningar som blir föremål för en svår prioritering. En sak är säker, konstaterar gatudirektör Kerstin Gustafsson: ”Det är klart att Malmöborna kommer att märka detta”.
Gå till toppen