Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Protestledarnas hem stormades

Tungt beväpnad polis stormade på måndagsmorgonen flera ryska oppositionsaktivisters hem för att göra husrannsakan. Datautrustning beslagtogs och aktivisterna kallades till förhör.

Det första meddelandet om den omfattande razzian kom från juristen och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj som skrev på Twitter:
"Det här är tufft. Det pågår husrannsakan hemma hos mig. Förundersökning om upplopp. De höll på att såga sönder dörren."
Två k-pistbeväpnade poliser vaktade trappuppgången under husrannsakningen som pågick i flera timmar. Polisen beslagtog all datautrustning, även cd-skivor med familjefoton samt en T-tröja med texten "Enade Ryssland är tjuvarnas och svindlarnas parti".
Snart visade det sig att liknande husrannsakningar pågick hos ett tiotal oppositionsaktivister och även hos den kända tv-stjärnan Ksenia Sobtjak som aktivt deltagit i de senaste protestaktionerna.
Formellt uppges husrannsakningarna handla om den våldsamma sammanstötningen mellan kravallpolisen och några demonstranter i samband med en massprotest den 6 maj, dagen före Putins makttillträde. Det mest våldsamma Aleksej Navalnyj gjorde under demonstrationen var att han tillsammans med några andra satte sig på gatan framför polisens avspärrningar. Ksenia Sobtjak deltog överhuvudtaget inte i den aktuella demonstrationen.
Tungt beväpnad, maskerad polis spärrade under måndagen av hela byggnaden där Aleksej Navalnyj har sitt kontor. Hans antikorruptionsorganisation RosPil har under det senaste året avslöjat omfattande oegentligheter inom statsförvaltningen och statsnära storföretag.
Alla oppositionsaktivister som under måndagen fick sina hem genomsökta är också kallade till förhör på tisdag, på Rysslands nationaldag. Och om de sitter i polisförhör under eftermiddagen kan de inte delta i nationaldagens stora protestmarsch.
Jätterazzian i kombination med den nya, tuffa lag mot demonstrationer som Vladimir Putin skrev under i fredags verkar vara ett försök att få motståndarna att hålla sig inomhus. Än så länge har det inte lyckats.
Medan husrannsakningarna pågick samlades en folkmassa utanför Navalnyjs trappuppgång för att visa sitt stöd. Folk umgicks under lediga former och fotograferade de k-pistbeväpnade vakterna vid dörren. Vädret var varmt och någon köpte en stor låda glasstrutar som delades ut.
Sergej Mitrochin, ledaren för oppositionspartiet Jabloko, är ändå mycket bekymrad över det som händer. "Efter ändringarna i lagen om demonstrationer har landet övergått till öppen diktatur. Putin har slutat imitera demokrati, han har kastat av alla masker", skriver han på Twitter.

Ryska twittrare reagerar på husrannsakningarna

Miljöaktivisten Jevgenia Tjirikova: Undrar om @navalny gömt undan den interkontinentala missilen ordentligt i sin lägenhet. Jag är så orolig för min stridsvagn :-( Hittar de den blir den beslagtagen före demonstrationen :-(
Politikern Leonid Volkov: Brådskande: under husrannsakan hos Navalnyj har polisen upptäckt otillåten massansamling! Strumpor har legat under sängen sedan den 6 maj!
Fotografen Ilja Varlamov: Husrannsakningarna ger bra publicitet inför morgondagens demonstration. Nu kommer även de som tvekade innan, tror jag.
Kolumnisten Andrej Ryvkin: Fasiken också, jag hade ju inte tänkt gå med i morgon, nu går jag helt säkert.
Gå till toppen