Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Styrkan och energin har hon fått hemifrån

Filippa Reinfeldts självtillit och debattvana är sprungna ur barndomshemmet. Fortfarande går det inte en dag utan att hon pratar med sin mamma. Själv är hon också mamma och får sin energi från barnen.

Toppolitiker och trebarnsmamma. Filippa Reinfeldt har en lång politisk karriär bakom sig. Hon gick med i Muf som 13-åring, valdes in i Muf:s styrelse som 22-åring och fick då även jobb på Muf:s kansli. Nu är hon sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.Foto: Henrik Montgomery/ScanpixBild: Henrik Montgomery/Scanpix
Det är högt i tak på Filippa Reinfeldts vita kontor. Hur högt? Så det rymmer två och en halv pressekreterare, lyder hennes muntra svar innan både hon och den två meter långe Gus taf Stenlund brister ut i skratt.
Vägen till den tunga posten som ordförande i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd började när hon var elva. Efter en besvikelse.
– Jag hade ingen bra kemi med läraren och kunde varken byta klass eller skola. Och rika föräldrar som kunde sätta mig i en privatskola hade jag inte heller.
Två år senare gick hon med i Moderata Ungdomsförbundet (Muf). Men verkligt inflytande fick hon inte förrän vid fyllda 22 då hon valdes in i Muf:s styrelse och även fick jobb i dess kansli.
– Det lyste kanske igenom att jag är nyfiken och drivs av ett starkt engagemang, förklarar hon sitt intåg i det politiska yrkeslivet.
Engagemanget bottnar i att hon har svårt att blunda när hon ser att folk far illa, utan måste göra något åt det.
– Det är en styrka, men kan även vara tröttande – kanske även för andra, vad vet jag.
Trots vardagens påfrestningar som toppolitiker och en pågående separation från statsministern verkar hon vara så stark.
Är du det?
– Oj … Jag mår bra. Jag tror att det beror på att jag trivs och att jag känner mig behövd på jobbet.
Bara på jobbet?
– Nej, jag har även två tonåringar och en tolvåring. Det är både härligt och krävande, men jag skulle inte vilja vara utan det. Inte för en sekund. Att vara mamma är en viktig del av mig. När mina barn mår bra mår även jag bra. Mina barn ger mig energi i alla lägen.
Källan till självtilliten, och debattvanan går att hitta i uppväxten i Stockholm med fem diskussionsglada syskon och kärleksfulla föräldrar som alltid trott på henne.
Pappa var lärare i militärstrategi och mamma småskollärarinna.
– Jag tror att jag klarar av väldigt mycket. Jag räds inte att stå för mina åsikter, men jag är inte konfliktsökande.
För att få ihop karriär och barn har Filippa Reinfeldt alltid vänt sig till sin mamma. Det är också till henne hon går för att få stöd.
– Jag pratar med henne varje dag. Vi kan prata om nästan allting.
Förutom en egen politisk karriär har hon varit statsministerhustru i sex år.
– Men jag har aldrig känt att jag stått i någons skugga och aldrig känt några politiska begränsningar, säger Filippa Reinfeldt.

Karriär i korthet

Varit kommunalråd i Täby kommun och kommunstyrelsens ordförande, den yngsta någonsin och den första kvinnan på den posten.

Filippa Reinfeldt

Gör: Ordförande (M) i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd. Leder Moderaternas utvecklingsarbete ”Hälsosamma Sverige”.
Bor: I Täby norr om Stockholm.
Familj: ”Stor.”
Fritidsintressen: ”Barnens aktiviteter, som körsång och fotboll, skidåkning och friluftsliv. Jag gillar att plocka svamp och cyklar mycket.”
Favoritplats: Svenska fjällen.
Aktuell: Fyller 45 år den 14 juni.
Gå till toppen