Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt kvinna släppt

”Är jag fri? Är jag? Tack! Nu kan jag åka hem till mitt barn”, utropade den 28-åriga kvinna som misstänks för mordplaner. Oväntat släppte åklagaren henne inför rätten.

Det skulle bli en häktningsförhandling i Malmö tingsrätt på onsdagsmorgonen. Den 28-åriga kvinnan var med via videolänk från häktet i Helsingborg där hon suttit väntan på att utredningen ska bli klar. Hon misstänks tillsammans med sin mamma för brottet ”medhjälp till förberedelse till mord”.
Kvinnans manlige vän är häktad för att på hennes uppmaning ha skjutit ihjäl en 48-årig man på Kantatgatan den 3 januari i år. Enligt polisens teori var mordet ett rent misstag. Det egentliga målet var en äldre yrkeskriminell som råkar likna 48-åringen och bodde i samma trappuppgång.
Kvinnan och hennes mamma greps ihop med en tredje kvinna i maj för att tillsammans ha smitt mordplanerna mot den yrkeskriminelle. Alla tre har tänkta motiv: mor och dotter för att den yrkeskriminelle dödade deras man/far för tjugo år sedan, den tredje kvinnan som brottsoffer – den yrkeskriminelle är dömd för grova sexbrott mot henne.
Den tredje kvinnan släpptes tidigt. Mamman släpptes i fredags efter att rätten underkänt bevisen.
Det ledde till febril aktivitet hos mordspanarna – häktningsbeslutet överklagades till hovrätten och 28-åringen togs in till ett flera timmar långt förhör för att få fram uppgifter att konfrontera mamman med.
– Jag har nog aldrig varit med om någon som förhörts så ingående om så lite, säger 28-åringens advokat Mikael Sundman.
Och på tisdag kväll hämtades mamman till nya förhör. Under tiden bestämde sig hovrätten för att faktiskt häkta henne. Men skulle inte meddela polisen förrän dagen efter. Så mamman släpptes framemot midnatt.
På onsdag morgon stod alltså utredarna med en mamma som var häktad i sin frånvaro och en dotter som ville bli släppt. Och båda hade hunnit frågas ut rejält.
– Det förelåg inte särskilda häktningsskäl längre, men de är fortfarande misstänkta, förklarade åklagare Jeanette Sprimont sitt beslut att låta båda gå fria innan domstolsförhandlingen hann börja.
I dag hålls en ny förhandling mot den mordmisstänkte mannen.
Gå till toppen