Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kärlekshistorier får nytt liv

Gamla kärlekshistorier blir till kortfilmer. Teater Papillon dammar av tv-programmet ”Bullens” brevfilmskoncept och lägger ut dem på en filmblogg.

Pål Hedberg spelar pojkvännen i brevfilmen ”En minut på toa”.
Om du växte upp någon gång mellan 1987 och 2000 kommer du säkert ihåg frasen ”Som vanligt är det inte personen i filmen som har skrivit brevet” från SVT:s ungdomsprogram ”Bullen”. Meningen inledde de filmer som gjordes av tittarnas frågor och funderingar kring kärlek och sex.
När Teater Papillon nu gör sin egen version av brevfilmerna fokuserar de helt och hållet på gamla kärlekshistorier.
– Det är något som alla känner till. Det finns hur många dikter, låtar och konstverk som helst som är skapade för att man har fått sitt hjärta krossat. Det finns något väldigt fint, men också något både lite roligt och tragiskt i det, säger Annamia Olvmyr, projektledare och regissör.
Roligt?
– Vi får ibland in roliga sexhistorier. Det tycker folk är roligt att berätta om.
Idén föddes när Annamia Olvmyr och en kompis började prata om gamla ex-relationer över en fika.
– Vi började skratta åt situationer som vi en gång i tiden har suttit och bölat floder åt. Man har gått där ett halvår och varit jätteledsen, och sen har man distans till det. Då kände jag att fanns något i det, säger hon.
Genom brevfilmerna blir mötet med publiken mer direkt än vid en vanlig teaterproduktion.
– För Teater Papillon handlar det väldigt mycket om vår relation till publiken. Att ha ett snabbt möte med publiken är jätteroligt.
Vem som helst har kunnat lämna in sin gamla kärlekshistoria, dels via bloggen och dels i lådor som Teater Papillon har ställt upp på fyra kaféer i Malmö. Hittills har de fått in cirka femtio berättelser, men de hoppas på fler efter releasefesten. Historierna har sedan gruppen dramatiserat och gjort filmer av.
Tre kortfilmer, mellan en och fem minuter långa, visas på releasefesten. De och fler filmer läggs sedan ut en i taget varje söndag på Papillons filmblogg EX-IT där man också kan läsa texter och brev.
Reaktionerna från publiken tror Annamia Olvmyr blir varierande.
– En del kanske kommer känna tröst. Man kan läsa en del texter eller se film och känna ”oj, det där har jag också varit med om”, en förståelse eller igenkänning. En del kanske skrattar och tycker det är jätteroligt. Jag tror det finns något lite spännande i det här. Just när det är anonymt vågar folk berätta lite mer.
För precis som i ”Bullen” är det inte personen som har skrivit brevet som är med i filmerna.
– Allt är anonymt. Vi använder inga namn. De som har varit med om situationerna kanske känner igen det. Det går inte att hämnas via oss!

Fakta

Vad?
EX-IT, en filmblogg av Teater Papillon som firas med release- och mingelfest.
Var?
Babel i Malmö. Bloggen hittas på exitfilm.blogg.se.
När?
Filmerna visas varje söndag. Releasefesten är i morgon kl 19.
Mer?
På releasefesten blir det också ståupp med Lina Linderberth, Nathalie Benrabah och Petrina Karlsson. De har fått direktiv om att ståuppen ska handla om ex-relationer.
Gå till toppen