Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Telia anmäls till Konkurrensverket

De fyra största mobiloperatörerna planerar att göra det svårare för andra företag att erbjuda sms-betalning när de inför en gemensam mobil plånbok. Det hävdar betalningsföretaget Klarna, som nu anmäler Telia till Konkurrensverket.

Klarna anser att Telia missbrukade sin dominerande ställning när operatören stängde av ett kortnummer som kunder använde för att köpa parkeringsbiljetter via sms i Västerås.
Sebastian Siematkowski, vd för Klarna, varnar för att händelsen i Västerås bara är det första exemplet på att operatörerna försöker stänga ute andra betalningsföretag från sms-betalningar.
Nyligen bildade Telenor, Tele 2, Telia och 3 bolaget 4T som snart ska lansera en gemensam mobil plånbok, Wywallet.
Enligt Klarna planerar nu operatörerna att spärra de kortnummer som börjar på 72 och som hittills använts för sms-betalning, så att de bara går att använda med Wywallet.
– Man har från operatörernas sida skapat Wywallet och har nu tagit första steget genom att stänga av alla Telia-abonnenter i Västerås. De drar fördel av att de äger näten och kommer även att stänga ner kortnummer för all betalningstrafik som inte är förknippad med Wywallet, säger Siematkowski.
4T vill inte kommentera uppgifterna. Men Nicolas Rundbom, ansvarig för extern kommunikation inom mobilitetstjänster på Telia, bekräftar att den som vill använda kortnummer som börjar med 72 i Telias nät framöver kommer att behöva använda Wywallets tjänster.
Om andra företag vill erbjuda sms-betalning kommer de alltså behöva hitta något annat nummer.
Telia stängde ner möjligheten för sina kunder att betala parkeringen med sms i Västerås. Anledningen var att Västerås stad släppte in Klarnas betalningstjänst.
Telias kunder började då få hem fakturor från Klarna, i stället för att betala parkeringsavgiften med Telias mobila plånbok eller få den på sin mobilräkning. Det bröt mot avtalet, anser Telia.
– För vår del handlar det om att våra kunder hörde av sig till oss med felanmälningar eftersom de naturligtvis undrar varför de får en faktura från Klarna när de har för avsikt att betala med sin mobil med en Telia-tjänst. Vi för nu en diskussion med det företag som hanterar sms-parkering i Västerås och vi hoppas kunna lösa situationen, säger Nicolas Rundbom.
Konkurrensverket inledde nyligen även en granskning av Wywallet och 4T för att avgöra om samarbetet är konkurrensbegränsande eller innebär missbruk av dominerande ställning.
mobila plånböcker
Gå till toppen