Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dödssjuk för 16 år sedan – Ira Sjevtjuk tillbaka

– Jag vill bli lärare.

Artonåriga Ira Sjevtjuk från Ukraina svävar inte på målet. Hon är i Malmö för att visa upp sig på en konferens för 500 läkare som sysslar med kärlmissbildningar och tumörer.

Räddad i Sverige. Det var 16 år sedan som Bo Wallenberg upptäckte och hämtade Ira från ett barnhem i Ukraina till Sverige. Bo Wallenberg arbetar för Scandinaviska Barnmissionen. Hon hade då en dödlig cancer. Med hjälp av insamlingar kunde hon få adekvat läkarvård. Hon vårdades under åtta år i Malmö av bland annat läkaren Agneta Troilius. Här är Ira, Bo Wallenberg, Agneta Troilius och Carolin Freccero.foto: stig-åke jönsson|scanpix
När hon kom hit första gången för 18 år sedan var hon dödssjuk och hade ett så kallat jordgubbsmärke som täckte halva ansiktet inklusive ena ögat.
I hemlandet Ukraina fanns ingen vård att få. Ira Sjevtjuks desperata föräldrar hade smugglat in henne på ett barnhem som skulle besökas av Bo Wallenberg från Skandinaviska barnmissionen i hopp om att han skulle kunna hjälpa.
Bo Wallenberg blev förskräckt när han fick se hur Ira Sjevtjuk såg ut.
– Jag kunde inte lämna henne där.
Hon fick komma till Sverige och ett antal ledande specialister, hudläkare, plastikkirurger, käkkirurger med flera engagerades i hennes fall.
Konferensens värd är docenten och överläkaren Agneta Troilius. En av dem som engagerade sig i Ira Sjevtjuks vård. Hon tror att en fransk studie gjord i Bordeaux kommer att väcka uppmärksamhet. Läkaren Christine Léauté-Labréze provade ett läkemedel som vanligen används mot högt blodtryck mot den typ som Ira Sjevtjuk hade. Och med framgång.
Idén att prova medlet mot högt blodtryck kom till av en tillfällighet. Ett barn med kärlmissbildning fick kortison mot det. En av biverkningarna var högt blodtryck. När medicin sattes in mot blodtrycket upptäcktes det att den hade effekt även på kärltumören.
Ira Sjevtjuk lever i dag ett normalt liv. Hon går ännu i skolan.
Man ska nu i Malmö undersöka om det går att göra något åt de ärr hon fortfarande har i ansiktet.
– Jag har en pojkvän och vill se så snygg ut som möjligt, säger hon.
Hon kallar Agneta Troilius och Bo Wallenberg för sin svenska mamma och pappa. Utan dem hade hon inte levt i dag.
– När hon kom till oss var hennes hjärta förstorat tre gånger. Jordgubbsmärket påverkade både hennes syn och hörsel, säger Agneta Troilius.
Ira Sjevtjuk, som bor i Volynsky-regionen i västra Ukraina, innebar också ett genombrott för Skandinaviska barnmissionen.
– Vi har vuxit och hjälper nu cirka 300 000 personer i Ukraina, säger Bo Wallenberg.
Gå till toppen