Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rätt kost förlänger livet

De som följer Livsmedelsverkets kostråd lever längre. Skillnaden märks främst bland män. Men få följer råden.

Undersökningen bygger på data som samlades in under 1990-talet i en studie som heter Malmö Kost Cancer och som många Malmöbor deltog i.
I den nya studien, som omfattar 17 000 av de män och kvinnor mellan 45 och 73 år som deltog i Malmö Kost Cancer, framkommer att de som följer Livsmedelsverkets kostråd också lever längre.
Skillnaden är störst bland män. När männen som åt enligt Livsmedelsverkets kostråd jämfördes med den grupp som åt sämst, visade det sig att männen som åt bäst nästan halverade sin risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar. Risken minskade med 41 procent.
De löpte också 18 procents mindre risk att dö i cancer.
– Detta är en viktig studie, inte minst för att det den senaste tiden poppat upp så många olika dieter som inte är vetenskapligt underbyggda och för att kostråden blivit ifrågasatta, säger Elisabet Wirfält, nutritionsepidemiolog på Lunds universitet som tillsammans med Isabel Drake, doktorand, kommit fram till resultaten.
För kvinnorna var skillnaderna inte lika påtagliga som för männen. De kvinnor som åt bäst hade 14 procents lägre risk att dö i olika sjukdomar, jämfört med de kvinnor som åt sämst.
– Vi tror att det delvis är för att kvinnor i allmänhet äter bättre än män, säger Elisabet Wirfält, som de senaste 14 åren på olika sätt jobbat med material från den databank som skapades på 1990-talet.
Hon säger att resultatet av studien är helt i linje med internationella resultat på kostområdet.
– Det är väldigt samstämmiga budskap om vad som är hälsosamt. Mycket grönsaker, frukt, fisk, nötter och frön är bra för hälsan, samt att använda mjuka matfetter och undvika läsk, socker och ”junkfood”. Problemet är bara att det är så få som följer råden. I den aktuella studien var det bara 3 procent av de 17 000 som åt i enlighet med kostråden. Förvånansvärt många åt för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter, som vitt bröd, säger hon.
Förklaringen är att vi lever i en tid av frestelser, säger hon.
– Det finns så starka kommersiella intressen som kan alla trick för att fresta oss. Det gör det svårare att välja rätt, säger Elisabet Wirfält.
FAKTA/Frukt och grönt och mjuka fetterStudien publicerades nyligen i den internationella tidskriften Public Health Nutrition.
Den analyserade gruppen följdes i 14 år.
Studierna bygger på undersökningar, kostdagböcker och uppföljningar genom nationella sjukdomsregister.
Livsmedelsverkets kostråd: Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag. Välj främst fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel. Ät ofta fisk, gärna tre gånger per vecka, och använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
Källa: Lunds universitet och Livsmedelsverket

Gå till toppen