Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Professor anmäler universitetet

Filosofiprofessorn Erik J Olsson har anmält Lunds universitet till Justitiekanslern (JK) för kränkningar av yttrande-, mötes- och informationsfriheten. 

– Det här är ett principiellt viktigt ärende, säger han.
Problemen uppstod efter att Erik J Olsson kritiserade en kollegas forskning vid flera tillfällen. Efter en arbetsmiljöutredning författade institutionsledningen ett PM i fem punkter med regler om hur arbetet skulle bedrivas vid avdelningen för teoretisk filosofi. Där står till exempel att ”ofta upprepad och överdriven kritik av enskilda kolleger” inte får förekomma, ”endast prefekten har rätt att kalla kolleger till enskilda medarbetarsamtal” och att ”missförhållanden ska anmälas till institutionsledningen”. Erik J Olsson anser att reglerna kränker yttrande-, mötes- och informationsfriheten.
– Att ha ett generellt kritikförbud är helt absurt. Vem ska bedöma vad som är överdrivet? Det här hindrar all forskningskommunikation som är av kritiskt slag, säger han.
Han anser att inskränkningarna i yttrandefriheten är riktade mot honom personligen och ansöker om skadestånd på 150 000 kronor.
– Jag har uttryckligen frågat om reglerna gäller för hela Universitetet, eller bara mig personligen. Jag har inte fått svar på den frågan.
Om inte reglerna följs kan det leda till uppsägning, det framgår av promemorian.
– Jag får leva med hotet att någon kommer och säger att ”nu är det slut, nu har du kritiserat en gång för mycket”. Det är absurt, säger Erik J Olsson.
Lynn Åkesson, dekanus för området humaniora och teologi var en av dem som undertecknade promemorian. Universitetets jurister och personalavdelningen var också inblandade.
– Reglerna handlar om hur man uppför sig på sin arbetsplats, ingenting annat. Hur Erik J Olsson väljer att tolka det är hans ensak, säger hon.
I övrigt vill hon inte uttala sig om JK-anmälan eller situationen på avdelningen.
– Jag kan inte kommentera enskilda personalärenden. Vi får se vad JK kommer fram till.
För två veckor sedan visade Universitetets egen undersökning att delar av personalen inte vågar säga vad de tycker av rädsla för att det ska slå tillbaka på dem personligen. Andra vittnade om kränkningar och dåligt stöd från chefen.
Är det lågt i tak vid Universitetet?
– Ja, jag tycker det, säger Erik J Olsson.
Gå till toppen