Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S kräver ny budget

Oppositionen i regionen krävde en ny budget idag när delårsrapporten för Region Skåne debatterades i regionfullmäktige.

Rikard Larsson (S) vid gårdagens partilderdebatt.Bild: Foto: Håkan Röjder
Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) höll med om att det är en svag delårsrapport som presenterades när hon lade fram den för regionfullmäktige i Kristianstad tidigare idag.
Oppositionsrådet Rikard Larsson (S) tyckte att det var en klar underdrift.
– Det är den värsta delårsrapport vi har sett. Underskotten håller på att galoppera iväg, sade han.
Rikard Larsson påpekar att Region Skåne i år räknar in engångsintäkter på 400 miljoner kronor, men att det ändå inte räcker för att täcka de stora underskotten i sjukvården och kollektivtrafiken.

Budgetavvikelsen i år väntas bli 825 miljoner kronor, varav underskottet för sjukhusen i Skåne är 658 miljoner och 110 miljoner för kollektivtrafiken. Årsresultatet ser ut att bli -283 miljoner kronor tack vare engångsintäkter som regionen får från bland annat försäkringar.
För att få balans i budgeten ville oppositionen att en ny budget ska tas fram, att regionstyrelsen skulle få i uppdrag att ta fram en tilläggsbudget.

Men det röstades ned av den styrande femklövern. Att göra om budgetarbetet vore att förringa medarbetarnas kompetens, anser Pia Kinhult.
– Prognosen pekar i fel riktning, men det pågår ett arbete för att komma tillrätta med det. Jag känner mig trygg i att vi har en organisation som jobbar i rätt riktning, sade hon.
Gå till toppen