Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

S kräver ny budget

Oppositionen i regionen krävde en ny budget idag när delårsrapporten för Region Skåne debatterades i regionfullmäktige.

Rikard Larsson (S) vid gårdagens partilderdebatt.Bild: Foto: Håkan Röjder
Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) höll med om att det är en svag delårsrapport som presenterades när hon lade fram den för regionfullmäktige i Kristianstad tidigare idag.
Oppositionsrådet Rikard Larsson (S) tyckte att det var en klar underdrift.
– Det är den värsta delårsrapport vi har sett. Underskotten håller på att galoppera iväg, sade han.
Rikard Larsson påpekar att Region Skåne i år räknar in engångsintäkter på 400 miljoner kronor, men att det ändå inte räcker för att täcka de stora underskotten i sjukvården och kollektivtrafiken.

Budgetavvikelsen i år väntas bli 825 miljoner kronor, varav underskottet för sjukhusen i Skåne är 658 miljoner och 110 miljoner för kollektivtrafiken. Årsresultatet ser ut att bli -283 miljoner kronor tack vare engångsintäkter som regionen får från bland annat försäkringar.
För att få balans i budgeten ville oppositionen att en ny budget ska tas fram, att regionstyrelsen skulle få i uppdrag att ta fram en tilläggsbudget.

Men det röstades ned av den styrande femklövern. Att göra om budgetarbetet vore att förringa medarbetarnas kompetens, anser Pia Kinhult.
– Prognosen pekar i fel riktning, men det pågår ett arbete för att komma tillrätta med det. Jag känner mig trygg i att vi har en organisation som jobbar i rätt riktning, sade hon.
Gå till toppen