Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Skulle det vara så svårt?”

Skulle det vara så svårt att hitta Chippen, Erik Hamrén?
Efter en fiaskostart fick Sverige till slut anledning att jubla. 2-0 mot Frankrike inför en stor svensk publik i Kiev.Bild: Foto: Sergei Grits/AP
Emir Bajrami från start. Var det lite av VM-kvalframtiden vi fick se mot Frankrike? I så fall en höst med stora frågetecken.
Nu blev det som väl var en underbar EM-slutning.
Christian Wilhelmsson fick chansen direkt i andra halvlek. Han borde ha fått starta. Det hände saker med en gång kring Chippen och hans irrationella spel låg bakom Zlatans drömmål och han passade till Sebastian Larssons 2-0.
Tänk att förbundskaptenen Hamrén skulle behöva sex halvlekar på sig att hitta rätt laguppställning. Vänster yttermittfältsplatsen har varit svår för Hamrén att tillsätta. Fyra spelare i EM – Bajrami, Chippen, Rasmus Elm, Ola Toivonen – och hela åtta spelare på vägen mot Kiev.
Matchen mot Frankrike var den första mästerskapsmatchen någonsin för blågult som inte gällt någonting. En underlig känsla. Det var närmare 20 000 svenskar i Kiev. De som vandrade in på Olympiastadion fick efter gåfotboll i en halvlek se en urladdning av blågult och äntligen få utlopp för sin kärlek till det svenska landslaget. Mäktigt när de sjöng nationalsången mot slutet av andra halvlek.
Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic drog av sig tröjan och vandrade när matchen var slut bort till svenskhörnan. En lycklig supporter på första raden fick en klenod.
Sverige hade inte slagit Frankrike i en tävlingsmatch sedan 1969, VM-kvalet som Ove Kindvall avgjorde. Även då 2-0. Nu bröt Zlatan & Co en 23 matcher lång förlustfri svit för Laurent Blancs franska lag.
Jag har inte varit på så många fotbollsmästerskap på plats men jag fick tidigt en känsla här i Kiev att det var något över Italien-VM 1990. Det fanns samma entusiasm kring Olle Nordin som det finns kring Erik Hamrén.
Laget var inte tillräckligt bra. Gruppen underpresterade och det hjälpte inte ens med fest tillsammans med spelarfruarna och Kurt Olssons underhållning. Olle Nordin hittade Tomas Brolin men fick inte till en riktig startelva den gången.
Så har det varit för Erik Hamrén också. Alla fotbollstänkare jag pratat med betonar vikten av tydlighet och förtroende. Hamrén har hattat fram och tillbaka med uppställningen.
Ur motgången 1990 kom Tommy Svenssons lagbygge som gav semifinal i hemma-EM två år senare och 1994 VM-bronset i USA. I Malmö hade en viss Roy Hodgson format vinnare ur en härlig generation MFF-are.
Hodgson lirar vidare med sitt England här i Kiev på söndag i kvartsfinal mot Italien. Hamrén får leta vidare efter en VM-kvaluppställning med start i Malmö i september. Det kan ha varit så att Olof Mellberg och Anders Svensson tackade för sig i går. Båda med starka insatser.
Gå till toppen