Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjd säkerhet på Barsebäck

Det var verkligen ett sprängämne som hittades inne på Ringhals igår. Det visar ett första besked från SKL på torsdagsmorgonen. Alla kärnkraftverk i Sverige höjer säkerhetsnivån.

Det nedstängda kärnkraftverket Barsebäck höjer säkerhetsnivån efter att misstänkt sprängmedel hittats i Ringhals.Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan (2005)
Några besked om typ, sprängverkan och liknande fanns inte.
– Det är för tidigt att säga något om än, säger polisens presstalesman Ingmar Nilja på morgonen.
Skyddsnivån på alla kärnkraftsanläggningar i Sverige höjdes från nivå grön till gul. Det är den näst lägsta på en fyrgradig skala. Beslutet att följa efter Ringhals nivåhöjning beskrivs av Strålskyddsmyndigheten som en ren försiktighetsåtgärd.
Kärnkraftverket i Barsebäck är inte aktivt, men har också höjt säkerheten.
– Barsebäck har en förhöjd skyddsnivå sedan klockan 7 på torsdagen. Vad det innebär kan jag inte uttala mig om, men det är normala säkerhetsåtgärder som vi intar rutinmässigt, säger Maria Taranger, pressansvarig på Barsebäck.
Har det förekommit hot mot Barsebäck, nu eller tidigare?
– Nej, det har det inte, säger Maria Taranger.
Det bekräftas av Thomas Hagentoft, driftchef på Barsebäck.
– Det går aldrig att utesluta attentat, men det finns ingen uppenbar risk för Barsebäck. Vi har inget bränsle här sedan 2006, så det finns nog inget antagonistiskt intresse för oss, säger han.
– Den förhöjda säkerhetsnivån gäller tills vidare, beroende på när vi får besked om händelsen i Ringhals, säger Thomas Hagentoft.
Gösta Larsen är kommunikationschef på Ringhalsanläggningen i Halland. Han säger att elproduktionen kommer att fortsätta som vanligt under torsdagen. Den höjda skyddsnivån innebär att rutinkontrollerna på kärnkraftsanläggningarna förstärks med extra kontroller.
– Det blir svårare att ta sig in, fler kontroller, ökad vaksamhet på alla fronter, säger Gösta Larsen.
Det var när en truck skulle köras in i bevakat område som sprängämnet hittades av Ringhals egna bombhundar.
– Under det översta trappsteget på trucken sitter en brandsläckare, och på den låg det misstänkta medlet, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals.
Han uppger att det kan röra sig om sprängmedel för civilt bruk och att klumpen som hittades var stor som "en mindre knytnäve". Den var samtidigt inte apterad och inte stor nog för att kunna åstadkomma någon skada på en reaktor, säger Larsen.
Larsen tycker att fyndet är oroande.
– Det är inte så trevligt att hitta något som vi tror är sprängmedel på ett fordon som är på väg in på Ringhals. Det är en händelse som lite sätter tankarna i rörelse.
Trucken ägs inte av Ringhals utan av ett av de företag som arbetar för kärnkraftsanläggningen.
– Men den har inte lämnat Ringhals på mycket länge, utan varit inne på vårt område, säger Larsen.
För att komma in på det så kallade industriområdet på Ringhals krävs personkontroll. Området är enligt Larsen strikt övervakat med avancerad utrustning. Det inre området, där sprängmedlet upptäcktes, innebär även teknisk kontroll.
Normalt jobbar cirka 1 500 personer på Ringhals, plus cirka 1 000 som är anställda av olika entreprenörer som Ringhals utnyttjar. Det kan handla om städpersonal, vakter och liknande.
– Just nu finns dessutom cirka tusen personer till här i samband med översyn av två av aggregaten, säger Larsen.
Den höjda säkerheten efter sprängämnesfyndet innebär ytterligare kontroller och restriktioner för dem som rör sig på området. Alla, även de som bara rör sig på det yttre området, är säkerhetsgranskade.
Gå till toppen