Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mångmiljonsmäll hotar HSB

HSB Malmö vill sälja Turning Torso för att få in pengar till att bygga nya hyreshus. Så blir det inte.

Bild: Arkiv: Hussein El-Alawi
För HSB Malmös medlemmar betyder det att de två gånger tvingas betala dyrt för bygget av Turning Torso, som skulle ha kostat 550 miljoner kronor.
Men kostnaderna rusade i höjden fortare än skyskrapan, som till sist hade blivit så dyr att ingen bank vågade låna ut mer pengar. Slutnotan hamnade på 1,6 miljarder kronor.
För att rädda både bygge och förening sålde HSB Malmö flera attraktiva hyresfastigheter 2004, bland annat några på Ribersborg.
För att få ut så stor vinst som möjligt bestämde HSB Malmös ledning att affären skulle ske via tre olika dotterbolag och Holland. Allt för att slippa att betala skatt.
Olaglig skatteflykt, ansåg Skatteverket.
Efter en dom i förvaltningsrätten blev HSB Malmö skyldigt att betala 231 miljoner kronor.
HSB Malmö har överklagat domen till kammarrätten, där ett beslut kring HSB-affären och tvåhundra liknande skatteaffärer samlats på hög i flera år – allt i väntan på en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
Den domen kom för ett par veckor sedan.
Högsta förvaltningsdomstolen fann i det som nu kallas Cyperndomen att en liknande fastighetsaffär i Stockholm, försäljningen av Salénhuset, till övervägande del varit skattemässig. Och därmed olaglig enligt skatteflyktslagen.
Kammarrätterna väntas nu dömma som Högsta förvaltningsdomstolen i alla vilande ärenden.
För HSB Malmö blir det som att få en bumerang i nacken.
Först slutar räddningen av Turning Torso i en skattesmäll på över 250 miljoner kronor (165 miljoner i skatt, 66 miljoner i straffskatt, plus löpande ränta).
Sen äter skattesmällen upp en väntad reavinst på Torson.
HSB Malmö har nämligen inte reserverat en enda krona för skattekravet i sina räkenskaper.
– Våra rådgivare tyckte inte att vi skulle göra det. Det är inget bolag som har gjort det, säger Michael Carlsson, vd för HSB Malmö.
Måste ni inte göra det nu?
– Vi kommer att ta upp 165 miljoner plus räntor antingen på delår eller på helår. Men inte skattetillägget på 66 miljoner, det finns mycket diskussion kring det.
Har ni så mycket pengar?
– Ja, i vår finansiering har vi tagit höjd för skattemålet.
Genom en reavinst på Turning Torso runt 200 miljoner?
– Jag kommenterar inget pris på Turning Torso.
Varför inte?
– Vi vill se vad marknaden är villig att betala för huset.
Kan det inte bli så att hela vinsten går till att betala skattekostnaden?
– Det är ditt resonemang, jag kommenterar inte det.
Men det ser mörkt ut?
– Det hade känts litet mer positivt om det hade dömts åt andra hållet i Cypernmålet.

Nordea och Coop har och använt skatteupplägget

Det svenska moderbolaget säljer en fastighet billigt (bokfört värde) till ett helägt handelsbolag i Cypern eller Holland. Handelsbolaget säljs sedan till marknadsvärdet på huset. Vinsten blir skattefri eftersom handelsbolag får säljas skattefritt i Holland och Cypern. Vinsten förs över till moderbolaget.
Det är främst fastighetsbolag, som börsnoterade Fabege och Kungsleden, som använt sig av den nu olagliga skattemodellen. Modellen har också använts av storbanken Nordea, verkstadsjätten Sandvik och medlemsägda organisationer som Coop och HSB Malmö.
Gå till toppen