Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Matmässa i höst

Trelleborg får sin egen matmässa i höst – lagom till skördetiden.

I mässreceptet ingår lokala råvaror och massor av söderslättsk matkultur.

– Mässan är ett sätt för oss att visa på den bredd som finns i kommunen, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan (2008)
Datum för matmässan är den 8 september – vältajmat med tanke på när den sydskånska åkerjorden låter sina rikaste håvor skördas.
Arrangör för kalaset är Trelleborgs kommun tillsammans med föreningen Söderslättsmärkt, Söderslättsgymnasiets restaurangprogram samt en rad lokala företag.
Att koka ihop en egen matmässa är ett utslag av Trelleborgs ambition att utses till ”Huvudstad i Matlandet Sverige”.
Båda de gånger den tävlingen avgjorts har kommunen nått finalen men inte lyckats ta sig högst upp på prispallen.
En framgångsrikt genomförd mässa skulle kunna bli tungan på vågen i den knivskarpa konkurrensen.
Matmässan kommer att äga rum på Forum, som är Trelleborgs konferenscenter och dessutom utgör själva basen för gymnasiets restaurangprogram.
Det är också elever och lärare på programmet som utgör en stor del av arrangörsstaben, som bland annat ska sörja för events och workshops kring maten på Söderslätt.
Dessutom planeras tävlingar av olika slag samt information om det utlandsprojekt som restaurangprogrammet bedriver.
Elever och lärare var under våren i Italien för kulinariskt och gastronomiskt kunskapsutbyte och även matresor till Polen och Frankrike finns på ritbordet.
I samband med mässan i september kommer också utställare och producenter att ställa ut på en matmarknad och bland föredragshållarna finns Jesper Aspegren, Victoria Bassani och Kerstin Biärsjö.
De ska tala om – i tur och ordning – söderslättsmat, närproducerat och Trelleborgs smultronställen (Aspegren), bin och honung (Bassani ) och hallonodling (Biärsjö).
Gå till toppen