Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hur hamnade du i rymden?

– Det intresset har jag haft länge. Och så blev jag bekant med Ralph Lundsten och hans elektroniska musik, då satte jag upp en balett med hans musik som hette ”Universal Calling”. Det var 1976 tror jag, säger Rolf Hepp, dansare och koreograf som förbereder en utställning med tavlor och rymdbalett på observatoriet i Oxie.
Och sen fortsatte du längre ut i rymden?
– Ja, sen gjorde jag en balett av Harry Martinssons ”Aniara”, också den med musik av Ralph Lundsten.
Det där med rymden var väldigt populärt. Vi hade rymdvarelser, tolv dansare och en sju meter lång tavla av Lennart Frisk. Han var också inspirerad av Ralph Lundstens musik.
Och vi hade en ung skådespelare som hette Craig, han skulle läsa stycken ur boken så att man skulle förstå lite mer av handlingen. Jag ropade på honom, men jag har ju en tysk dialekt så det lät som att jag sa ”kräk”. ”Kräk, kom hit!” ropade jag.
Ska du dansa den baletten nu på utställningen i oktober?
– Nej, men visa en video från föreställningen.
Du ställer också ut tavlor. Är det rymdtavlor?
– Delvis, men mer kroppar och färger, det är mitt intresse när jag målar. Tidigare har jag bara haft lite utställningar på biblioteket i Skanör, så det ska bli lite spännande att se hur folk reagerar. Om man vågar tränga sig på och fråga.
Vad tror du att de säger då?
– Ingen aning!
Vad gör du annars en vanlig dag?
– Jag hjälper unga flickor att komma in i balettens speciella hemligheter. Dessutom jobbar jag med Ystadsoperan med en föreställning som har premiär i juli. Och så målar jag tavlor, i olja. Det började jag med redan när jag kom till Sverige.

Rolf Hepp

Gör: Dansare och koreograf. Han växte upp i Tyskland och var tidigare anställd på Malmö stadsteater. Sedan drev han en balettstudio i drygt tio år och dansade med sin dansgrupp Expression.
Bor: I Malmö.
Familj: En son, två döttrar, tre barnbarn.
Gå till toppen