Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Berättelser från Näset efterlyses

Över hundra bilder från 1950– , 1960- och 1970-talen hänger på Galleri Magasinet i Falsterbo. Kulturföreningen Calluna vill gärna höra vad just du vet om personerna och händelserna på bilderna.

Den kommande utställningsveckan är föreningen på plats för att samla in besökarnas egna historier.
– Vi vill gärna att folk kommenterar det de ser, vi vill få veta så mycket som möjligt, säger Christian Kindblad som är sekreterare i Calluna.
Tillsammans med Ingemar H Johansson, Eila Jonsson, Thomas Törnqvist och Bertil Björck jobbar han med utställningen som öppnar i morgon, söndag.
Temabilden är tryckt på ett stort tyg och uppsatt mitt i lokalen. Den visar Olof Andersson, bärnstenssnidaren från Falsterbo som kallas Bärnstenskungen. Barfota går han på stranden, men upptill klädd i kavaj, skjorta, väst, slips och hatt.
Andra bilder som Ingemar H Johansson gärna visar är från ett celebert besök i Skanör när modedesignern Yves Saint Laurent dök upp, inbjuden av Lars Lendrop som ägde både hotellet Falsterbohus och Savoy i Malmö där den franske modeskaparen bodde. Mindre celebert blev det när både barn och vuxna i Skanör stod och spanade efter det nygifta paret kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som kanske skulle dyka upp på Skanörs gästis en dag sommaren 1976. Men paret tog privatflyg från Sturup och drog till Öland i stället.
Här finns även bilder på Falsterbokanalen som invigdes för sjuttio år sedan, vilket också kommer att uppmärksammas på Havets dag den 29 juli.
– Det finns de som tror att kanalen alltid har funnits, säger Ingemar H Johansson och berättar om en kvinna som blev förvånad när hon fick veta att kanalen byggdes under andra världskriget.
– Det är många inflyttade på Näset, som inte har en susning om historien bara tjugo–trettio år tillbaka.
Därför ser Calluna en stor uppgift i att berätta. Under utställningen kommer ytterligare ett hundratal bilder att rulla på en digital visningsskärm. Till dem hör ett texthäfte om vad man ser på varje bild.
En av Christian Kindblads favoriter är en bild på två kvinnor som stöttar varandra på den hala vintergatan. De är på väg från det sista mötet innan missionshuset i Falsterbo stängde 1979. Men det framgår inte vilka damerna på fotografiet är.
Thomas Törnqvist gillar bilden på timmermannen Clas Landgren i sin verkstad.
– Det händer något på den bilden och så gillar jag hans röra. Han hittar säkert allting han behöver även om ingen annan gör det. Och han trivs säkert där.
Clas Landgren var för övrigt den som gav namn åt Landgrens holme i Skanör.
– Han hade sina gäss där, säger Bertil Björck som också berättar om hur Clas Landgren alltid signerade sina snickerier med ett stort C.
– Jag var med och rev ett hus i Falsterbo. Där hade han gjort trappan, för signaturen stod på baksidan. Och så var det i många hus.

En bildkavalkad från Näsets historia

Bilderna som visas på Galleri Magasinet i Falsterbo är främst pressfoton från Skanör, Falsterbo och Höllviken. De kommer både från kulturföreningen Callunas eget arkiv och från Sydsvenskans arkiv genom Bilder i Syd. Utställningen öppnas idag, söndag, klockan 11. Den är sedan öppen till den 1 juli, klockan 11–16 alla dagar.
I samband med invigningen delar Calluna även ut sin kulturpenning. Den går i år till Mikael Kristersson för hans insatser som naturvårdare på Falsterbonäset och för hans framgångar som naturfilmare.
Gå till toppen