Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med tiden blev falsk ruin äkta

Nej, någon rest från riddartiden är nu inte tornruinen bland villorna i hörnet av Köpenhamnsvägen och Limhamnsvägen. Snarare ett minne från grosshandlarnas epok.

På en tomt som ursprungligen tillhörde Sånekulla på Västervång lät redaren August Flensburg 1848 uppföra Villa Framnäs. Den falska ruinen var frukten av en inspirerande resa till Rhen kantad av ruiner.
Redan på 1700-talet blev tempel och ruiner populära trädgårdsaccessoarer. Tanken var att skapa en bild av tidens gång, en sublim upplevelse.
Ruinen bestod av ett utsiktstorn med utsikt över Öresund och Heden (idag kallat Limhamnsfältet), med yttertrappa och ett rum där farbröderna gärna höll till, har det vittnats om. Väggarna ska romantikern Flensburg ha klätt med kloka ord.
På 1930-talet bodde teatermannen Oscar Winge i Villa Framnäs, troligen före själva corps de logiset jämnades med marken 1938 varpå ekonomibyggnaden blev ett stilfullt boningshus. Idag är även denna byggnad borta, till förmån för radhus i plural.
Men den falska ruinen blev kvar och är idag äkta vara.
Tack till Anders Rosén för frågan.
Gå till toppen