Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: Ett billigt konserthus hade varit sämre

 

Idag tas första spadtaget till ett nytt kongresscentrum och ett nytt konserthus med hotell i Malmö.

Satsningen är bra, men det ekonomiska upplägget är tveksamt och den arkitektoniska utformningen har alltför stora likheter med de klumpiga, anonyma lådor typ staplade pizzakartonger som omger Stockholms nya kongresshall.

Det skriver Jerker Söderlind, arkitekt och knuten till KTH, Kungliga tekniska högskolan.

 

Ett kvarter med kongresshall, konserthus och hotell, ibland kallat KKH, ska byggas bredvid Sjömansgården mellan Norra Vallgatan och Universitetsholmen i Malmö. Ett konsortium med Skanska som byggherre vann en tävling om kvarteret med danska Schmidt Hammer Lassen som arkitekter.Bild: Illustration: SCHMIDT HAMMER LASSEN
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vänsterpartiet har rätt. Det första spadtag som idag tas för Malmös kongresscentrum och konserthus med hotell, KKH, i Neptuniparken är inte en satsning på kulturens verksamhet. Det är ett prestigebygge för Malmös ekonomiska och politiska elit.
Det är med städer som med företag. Utan politiska eliter och risktagande kapitalister skulle det aldrig ha blivit några städer eller företag att tala om. Apple utan Steve Jobs och Malmö utan Ilmar Reepalu hade varit trygga på kort sikt men ointressanta i längden. Men vänsterns alternativ, ett billigt konserthus och lite mer skattepengar till lärare eller undersköterskor, hade varit sämre.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen