Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiina Meri: Rikare i framtiden

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Igår uttalade sig Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, än en gång om barnfattigdom i Sverige. Ekot hade låtit SCB ta fram nya siffror över barnfattigdomen runt om i landet genom att använda det fattigdomsmått som säger att en familj riskerar fattigdom om den har en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.
I Malmö riskerar fyra av tio barn att leva i fattigdom, visar Ekots undersökning.
Det finns skäl att ifrågasätta definitionen av barnfattigdom, och det kan sägas att de åtgärder som föreslås alltför ofta kommer att handla om ensidigt om bidrag och fördelning, istället för satsningar på att få till stånd ett ökat välstånd och en utbildning i världsklass.
Men det riktigt deprimerande är förstås den verklighet som gäller i många familjer:
Det är tomt i kylen, nu räknas mynten. Barnen uppmanas att äta mycket i skolan.
Att pengarna inte räcker är inte längre en fråga om "att prioritera". Familjen tycks befinna sig i ett slags fattigdomsfälla, där också hälsan tar stryk.
Så hur ska individer, och samhället i stort, finna vägen ut?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen