Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiina Meri: Rikare i framtiden

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Igår uttalade sig Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, än en gång om barnfattigdom i Sverige. Ekot hade låtit SCB ta fram nya siffror över barnfattigdomen runt om i landet genom att använda det fattigdomsmått som säger att en familj riskerar fattigdom om den har en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.
I Malmö riskerar fyra av tio barn att leva i fattigdom, visar Ekots undersökning.
Det finns skäl att ifrågasätta definitionen av barnfattigdom, och det kan sägas att de åtgärder som föreslås alltför ofta kommer att handla om ensidigt om bidrag och fördelning, istället för satsningar på att få till stånd ett ökat välstånd och en utbildning i världsklass.
Men det riktigt deprimerande är förstås den verklighet som gäller i många familjer:
Det är tomt i kylen, nu räknas mynten. Barnen uppmanas att äta mycket i skolan.
Att pengarna inte räcker är inte längre en fråga om "att prioritera". Familjen tycks befinna sig i ett slags fattigdomsfälla, där också hälsan tar stryk.
Så hur ska individer, och samhället i stort, finna vägen ut?
Ljusa idéer behövs för att minska barnfattigdomen.Bild: Arkivfoto: ANDERS WIKLUND
Häromdagen presenterades rapporten Entreprenörskap i Sverige – Nationell rapport 2012 av Entreprenörskapsforum under ledning av KTH-professorn Pontus Braunerhjelm.
Ett grundantagande i rapporten är att ett dynamiskt entreprenörskap har en koppling till skapandet av välstånd i ett land.
Rapporten visar att den entreprenöriella aktiviteten ökar i Sverige, men i jämförelse med så kallade innovationsdrivna ekonomier hamnar Sverige på plats 17 av 23.
"I Sverige är det en mycket hög andel av befolkningen som anser att det finns gott om affärsmöjligheter medan andelen som anser sig också ha tillräcklig kunskap för att starta och driva företag är relativt låg", konstaterar rapporten.
Om politiker vill att fler ska förmås att göra verklighet av sina affärsidéer bör de fundera över otrygghet och regelbördor.
"Är rädslan för att misslyckas med sitt företagande stark riskerar en stor del av de upplevda möjligheterna att förbli oexploaterade."
Att det finns tillgång till riskkapital, utöver family, friends and fools, är en annan nyckel om de framgångsrika och välståndsalstrande företagen ska bli fler.
Och här är det är inte bara politiker som kan agera.
Tidigare i våras fick jag tillfälle att intervjua IT-entreprenören Dan Olofsson, grundare av företagen Sigma, Teleca och Epsilon AB.
Tillsammans med Luciano Astudillo, som sitter i partistyrelsen för Socialdemokraterna, tog Dan Olofsson initiativ till Uppstart Malmö, en ideell stiftelse som syftar till att stötta entreprenörer så att de kan skapa fler arbetstillfällen.
En ambition med projektet var att göra det lättare för invånare i Malmös miljonprogram att komma in på arbetsmarknaden.
Enligt Olofsson har projektet utvecklats väl och stödet har gått in i över trettio bolag. Omkring 200 jobb är redan "fixade".
"Vi satsar inte på high tech utan på low tech, eller tjänstesektor i vid mening. Där krävs inte så mycket kapital, utan där krävs duktiga företagare. De 200 nya jobben har kostat oss omkring 7 000 kronor per jobb."
Eftersom jag hade en erkänt skicklig entreprenör på tråden kunde jag inte avhålla mig från att fråga vilket råd Dan Olofsson skulle ge till en entreprenör som startar från noll, exempelvis i Rosengård i Malmö?
"Jag skulle säga att det gäller att träffa några kunder så att han eller hon får klart för sig att kunder är intresserade och att de är beredda att betala ett skäligt pris. Det finns många bra idéer, men kundens behov är helt enkelt det man ska tillgodose."
Tapio Salonen påtalade i P1-morgon igår att inkomstojämlikheten ökat i Sverige under en längre tid. Men den som vill bryta fattigdom och utanförskap bör inte stirra sig blind på klyftor i samhället, han eller hon måste få den gemensamma kakan att växa.
Det finns inte ett svar på frågan om hur fattiga föräldrar och barn ska kunna känna större hopp inför framtiden.
Men det är givet att det behövs fler personer som skapar arbetstillfällen, åt sig själva och åt andra.
Något gott kan ske i Malmö.
Gå till toppen