Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandby slipper kraftledning

Flytta kraftledningen genom Södra Sandby. Så lyder Energimarknadsinspektionens förslag till regeringen. En mer än tio år gammal strid är på väg mot en lösning. 

Bild: Foto: Åsa Wallin
Kraftledningen genom Södra Sandby flyttas och dras söder om byn. Det är det förslag som Energimarknadsinspektionen nu lämnar till regeringen.
Omfattningen av de magnetfält som mätts upp hos boende i Södra Sandby gör en flytt nödvändig menar myndigheten.
– Jag tror att det här är det värsta stället i landet faktiskt. I Sverige har vi en strikt miljöbalk och om man ska tolka bestämmelserna i den så landar man i att ledningen måste flyttas, säger Hans Olander, expert på Energimarknadsinspektionen.
Både Lunds kommun och boende i området har drivit frågan om en flytt i många år. 2001 landade ärendet på Energimarknadsinspektionens bord. Efter mycket utredning och många turer är man nu tillbaka vid samma förslag till flytt som fanns på bordet redan 2008. Då hade kraftledningsägaren Svenska kraftnät beslutat sig för en flytt och skrivit in det i sin årsredovisning, men ändrade sig.
– Det var inget annat än ett direkt svek. Dagens positiva nyheter visar ju att någonting annat än en flytt inte är realistiskt, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd.
Han ser ljust på förslagets möjlighet att gå igenom även hos regeringen.
– I alla sådana ärenden väger myndighetens förslag mycket tungt. Jag tror att det blir väldigt väldigt svårt för regeringen att fatta ett annat beslut, säger han.
Även kommunalrådet Mats Helmfrid (M) är glad över nyheten, men något mer reserverad.
– Jag säger 'äntligen' först när regeringen tar beslutet. Man ska inte ropa hej. När det är dags för regeringen att ta beslut måste vi från kommunen uppvakta regeringen. Det kommer säkert Svenska kraftnät att göra, säger Mats Helmfrid.
Vad beslutet betyder för Södra Sandby är de båda helt överens om.
– Jättebra! Allra mest för de som redan bor i området och haft alldeles för höga värden, säger Helmfrid.
– Fantastiskt! Det betyder så mycket för alla som kämpat länge för en flytt, säger Almgren.
Samtidigt innebär flytten en kompromiss. Både med Försvarsmakten i Revinge som tidigare motsatt sig flytten. Och för de som kommer att påverkas där den nya sträckan hamnar.
Boende i Skatteberga har tidigare protesterat mot flytten.
– Det är klart att vi önskar att det hade gått att tillgodo se deras önskemål. Men det har inte gått att hitta en annan lösning. Det är kompromissen, säger Mats Helmfrid.
Hans Olander på Energimarknadsinspektionen är övertygad om att de boende i Skatteberga inte kommer att påverkas negativt av magnetfält.
– Det finns ingen anledning att tro det. Det rör sig ändå om några hundra meter bort, säger Hans Olander.
Flytten av kraftledningen kommer att kosta Svenska kraftnät cirka 70-80 miljoner kronor. Svenska kraftnät säger i en kommentar till Sydsvenskan att man står fast vid sin hållning att kraftledningen inte bör flyttas, men kommer att anpassa sig efter det som regeringen beslutar.
Regeringen kommer nu att skicka ut ärendet på remiss. Hans Olander tror därför att ett slutgiltigt beslut kan dröja.
– Det är ett komplicerat fall och det kommer att bli mycket jobb för departementet. Det tar säkert ett år när man väl börjar jobba med det, och då ska remissrundan vara klar, säger Hans Olander.

Kraftledningen

Kraftledningen som går genom Södra Sandby sträcker sig från Arrie i Vellinge kommun till Kimstad i Östergötland. 
Ägaren Svenska kraftnät föreslås få förlängt tillstånd att driva ledningen i ytterligare 40 år. 
Men beslutet är förenat med vissa villkor. Förutom att ledningen genom Södra Sandby ska flyttas ska Svenska kraftnät vidta åtgärder för att minska magnetfälten för boende längs den befintliga ledningssträckningen. 
Energimarknadsinspektionen föreslår också en förändring av sträckningen genom Staffanstorps tätort. 
Senast tre år efter färdigställandet av de nya ledningarna ska de gamla rivas. 
Gå till toppen